Example thumb
0

Składniki

0.5 Kilograma
cukier puder
2 Kilogramy
mąka pszenna
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
0.75 Litra
mleko
1.5 Szklanki
Cukier kryształ
1 Sztuka
Aromat pomarańczowy
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
Marmolada
1 Sztuka
Skórka pomarańczowa
7 Sztuk
żółtko jaja kurzego
6 Łyżek
Wódka czysta 40%
25 Dekagramów
drożdże
20 Dekagramów
margaryna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z mleka, drożdży, 3 łyżek cukru szczypty soli i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  2. mąkę przesiać z proszkiem. Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka i żółtka, dodać mąkę, resztę cukru, wódkę i letnią margarynę. Wszystko wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dolać letniego mleka. Odstawić aby kilkakrotnie powiększyło swoją objętość.
  3. Następnie nabierać łyżką ciasto, robić pączki i łyżeczką nakładać od razu marmoladę i układać pączki na ściereczce poprószonej mąką. Muszą tak stać w ciepłym miejscu ok. 2 godzin. Po tym czasie piec w głębokim oleju na złoty kolor.
  4. następnie lukrować w zwykłym lukrze z dodatkiem aromatu pomarańczowego z pokrojoną i gotowaną w cukrze skórką pomarańczową, ale to nie jest konieczne..

Opis

Ten przepis powstał przez dopracowywanie przez długi czas. Muszę robić zawsze z takiej ilości mąki bo jest na nie taki popyt.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!