Pączki

m7
Pączki

0

0 / 0

Ten przepis powstał przez dopracowywanie przez długi czas. Muszę robić zawsze z takiej ilości mąki bo jest na nie taki popyt.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

0.50 kg cukier puder

2 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 szczyp. sól

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.75 l mleko

1.50 szkl. cukier kryształ

1 szt. aromat pomarańczowy

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. marmolada

1 szt. skórka pomarańczowa

7 szt. żółtko jaja kurzego

6 łyżka wódka czysta 40%

25 dag. drożdże

20 dag. margaryna

Przygotowanie


1

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z mleka, drożdży, 3 łyżek cukru szczypty soli i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.

2

mąkę przesiać z proszkiem. Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka i żółtka, dodać mąkę, resztę cukru, wódkę i letnią margarynę. Wszystko wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dolać letniego mleka. Odstawić aby kilkakrotnie powiększyło swoją objętość.

3

Następnie nabierać łyżką ciasto, robić pączki i łyżeczką nakładać od razu marmoladę i układać pączki na ściereczce poprószonej mąką. Muszą tak stać w ciepłym miejscu ok. 2 godzin. Po tym czasie piec w głębokim oleju na złoty kolor.

4

następnie lukrować w zwykłym lukrze z dodatkiem aromatu pomarańczowego z pokrojoną i gotowaną w cukrze skórką pomarańczową, ale to nie jest konieczne..

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły