Pączki
m7
Ten przepis powstał przez dopracowywanie przez długi czas. Muszę robić zawsze z takiej ilości mąki bo jest na nie taki popyt.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
893
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
163
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ten przepis powstał przez dopracowywanie przez długi czas. Muszę robić zawsze z takiej ilości mąki bo jest na nie taki popyt.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg cukier puder
2 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 l mleko
1.50 szkl. cukier kryształ
1 szt. aromat pomarańczowy
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. marmolada
1 szt. skórka pomarańczowa
7 szt. żółtko jaja kurzego
6 łyżka wódka czysta 40%
25 dag. drożdże
20 dag. margaryna
Przygotowanie
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z mleka, drożdży, 3 łyżek cukru szczypty soli i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
mąkę przesiać z proszkiem. Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka i żółtka, dodać mąkę, resztę cukru, wódkę i letnią margarynę. Wszystko wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dolać letniego mleka. Odstawić aby kilkakrotnie powiększyło swoją objętość.
Następnie nabierać łyżką ciasto, robić pączki i łyżeczką nakładać od razu marmoladę i układać pączki na ściereczce poprószonej mąką. Muszą tak stać w ciepłym miejscu ok. 2 godzin. Po tym czasie piec w głębokim oleju na złoty kolor.
następnie lukrować w zwykłym lukrze z dodatkiem aromatu pomarańczowego z pokrojoną i gotowaną w cukrze skórką pomarańczową, ale to nie jest konieczne..
Wartości odżywcze na porcję
Energia
893
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
163
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.