Owsianka z pieczonym rabarbarem

Just Plants
Owsianka z pieczonym rabarbarem

0

0 / 0

Rozpocznij dzień od pysznej, roślinnej owsianki z pieczonym rabarbarem. Płatki owsiane gotowane na mleku owsianym, doprawione szczyptą cynamonu i kardamonu, tworzą idealną bazę pod pieczony, lekko słodki rabarbar. Całość dopełnia kleks jogurtu greckiego, odrobina miodu i sezam. To śniadanie nie tylko syci, ale też daje energię na cały poranek. Doskonała propozycja dla tych, którzy cenią smak, prostotę i sezonowe produkty.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szkl. płatki owsiane górskie

2 szkl. tymbark just plants owies

1 szczyp. kardamon

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól

4 łodyga rabarbar

4 łyżka cukier trzcinowy

100 g jogurt grecki

2 łyżka miód

1 łyżka czarny sezam

Przygotowanie


1

Rabarbar obierz i pokrój w słupki.

2

Obtocz rabarbar w cukrze i ułóż na blaszce wyłożonej papierem.

3

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut.

4

Do rondelka wsyp płatki owsiane, wlej mleko i dodaj przyprawy.

5

Gotuj, mieszając, aż płatki zgęstnieją. Przykryj garnek pokrywką, wyłącz kuchenkę i zostaw na 5 minut.

6

Do miseczki nałóż porcję owsianki, dodaj jogurt grecki, a następnie połóż upieczony rabarbar.

7

Wierzch polej miodem i posyp sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły