Oponki drożdżowe
Lubella
Oponki drożdżowe to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków, która idealnie sprawdzi się na karnawał, a zwłaszcza na tłusty czwartek. Puszyste, miękkie i wyjątkowo smaczne pączki z dziurką doskonale smakują z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
390
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Oponki drożdżowe to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków, która idealnie sprawdzi się na karnawał, a zwłaszcza na tłusty czwartek. Puszyste, miękkie i wyjątkowo smaczne pączki z dziurką doskonale smakują z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową na wierzchu.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
10 g suszone drożdże
200 ml mleko 3,2%
80 g masło
3 szt. żółtka jaj
60 g cukier drobny
1 szt. cytryna
1 szczyp. sól
500 ml olej rzepakowy
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Mleko podgrzać, dodać drożdże i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka jaj, rozpuszczone masło, mleko z drożdżami, cukier, startą skórkę z jednej cytryny oraz szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie (ok. 5 minut).
Miskę przykryć i ostawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Gotowe ciasto wałkować na grubość ok. 8 mm. Za pomocą dużej szklanki wykrawać okręgi, a małym kieliszkiem dziurkę w środku oponki. Zbierać pozostałe ciasto i powtarzać proces, aż do całego jego wykorzystania.
Rozgrzać olej rzepakowy do temperatury 175°C. Smażyć oponki z obu stron przez ok. 1-1,5 minuty.
Usmażone oponki posypać cukrem pudrem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
390
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.