Oponki drożdżowe

Lubella
Oponki drożdżowe

2

0 / 0

Oponki drożdżowe to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków, która idealnie sprawdzi się na karnawał, a zwłaszcza na tłusty czwartek. Puszyste, miękkie i wyjątkowo smaczne pączki z dziurką doskonale smakują z cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową na wierzchu.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

10 g suszone drożdże

200 ml mleko 3,2%

80 g masło

3 szt. żółtka jaj

60 g cukier drobny

1 szt. cytryna

1 szczyp. sól

500 ml olej rzepakowy

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

Mleko podgrzać, dodać drożdże i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.

2

Masło rozpuścić w rondelku.

3

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka jaj, rozpuszczone masło, mleko z drożdżami, cukier, startą skórkę z jednej cytryny oraz szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie (ok. 5 minut).

4

Miskę przykryć i ostawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

5

Gotowe ciasto wałkować na grubość ok. 8 mm. Za pomocą dużej szklanki wykrawać okręgi, a małym kieliszkiem dziurkę w środku oponki. Zbierać pozostałe ciasto i powtarzać proces, aż do całego jego wykorzystania.

6

Rozgrzać olej rzepakowy do temperatury 175°C. Smażyć oponki z obu stron przez ok. 1-1,5 minuty.

7

Usmażone oponki posypać cukrem pudrem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły