Oponki domowe Ilony

m7
Oponki domowe Ilony

0

3 / 1

Karnawałowe szaleństwo, czyli oponki.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 łyżeczka cukier waniliowy

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka masło roślinne

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana 18%

4 łyżka cukier

50 dek. ser twarogowy

75 dek. tłuszcz

Przygotowanie


1

Ser biały zagnieść z mąką, śmietaną, jajami, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i sodą.

2

Ciasto powinno być dość miękkie. W miarę potrzeby można dodać więcej mąki.

3

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać z niego kółka przy użyciu szklanki, następnie w środku kółek wykrawać dziurki przy użyciu kieliszka.

4

W garnku rozgrzać tłuszcz.

5

Na rozgrzany tłuszcz wkładać oponki i smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor.

6

Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły