Oponki domowe Ilony

m7
Oponki domowe Ilony

0

3 / 1

Karnawałowe szaleństwo, czyli oponki.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 łyżecz. cukier waniliowy

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. masło roślinne

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana 18%

4 łyżka cukier

50 dag. ser twarogowy

75 dag. tłuszcz

Przygotowanie


1

Ser biały zagnieść z mąką, śmietaną, jajami, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i sodą.

2

Ciasto powinno być dość miękkie. W miarę potrzeby można dodać więcej mąki.

3

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać z niego kółka przy użyciu szklanki, następnie w środku kółek wykrawać dziurki przy użyciu kieliszka.

4

W garnku rozgrzać tłuszcz.

5

Na rozgrzany tłuszcz wkładać oponki i smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor.

6

Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub czekoladą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

383

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły