Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

3 Szklanki
2 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Łyżeczka
masło roślinne zwykłe kostka
3 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
śmietana 18%
4 Łyżki
cukier
50 Dekagramów
Ser twarogowy
75 Dekagramów
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ser biały zagnieść z mąką, śmietaną, jajami, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i sodą.
  2. Ciasto powinno być dość miękkie. W miarę potrzeby można dodać więcej mąki.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać z niego kółka przy użyciu szklanki, następnie w środku kółek wykrawać dziurki przy użyciu kieliszka.
  4. W garnku rozgrzać tłuszcz.
  5. Na rozgrzany tłuszcz wkładać oponki i smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
  6. Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub czekoladą.

Opis

Karnawałowe szaleństwo, czyli oponki.

Podobne przepisy

Pączusie serowe z rodzynkami na szybko

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączusie serowe z rodzynkami na szybko

Pączusie

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączusie

Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Pączki inaczej.

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki inaczej.

Piernik z jabłkami i orzechami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Piernik z jabłkami i orzechami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!