Odwrócone ciasto z rabarbarem

Lubella
Odwrócone ciasto z rabarbarem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Odwrócone ciasto z rabarbarem to pyszna propozycja na wiosenny lub letni deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Karmelizowany rabarbar na wierzchu nadaje ciastu lekko kwaśny, orzeźwiający charakter, który doskonale komponuje się z maślanym, puszystym spodem. To ciasto jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale i efektowne – idealne na rodzinne spotkania, podwieczorek do kawy lub słodki akcent na przyjęciu.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szt. jaja

0.50 szt. sól

250 g cukier

80 g masło

3 łyżka jogurt grecki

1 szt. cytryna

10 szt. łodyga rabarbaru

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 szt. cukier puder do posypania

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Posyp dno blachy 50 g cukru, a następnie ułóż obok siebie łodygi rabarbaru, docinając je do wymiaru formy i obtaczając w cukrze bezpośrednio na blasze.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem do połączenia składników. Dodaj roztopione masło, jogurt i skórkę z jednej cytryny. Na końcu dodaj suche składniki i całość dokładnie wymieszaj.

Wlej gotową masę do formy wyłożonej rabarbarem.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.

Po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut.

Odwróć formę do góry dnem i ostrożnie zdejmij ją z ciasta.

Odwróć formę do góry dnem i ostrożnie zdejmij ją z ciasta.

Posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły