Odwrócone ciasto z rabarbarem

Lubella

Odwrócone ciasto z rabarbarem to pyszna propozycja na wiosenny lub letni deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Karmelizowany rabarbar na wierzchu nadaje ciastu lekko kwaśny, orzeźwiający charakter, który doskonale komponuje się z maślanym, puszystym spodem. To ciasto jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale i efektowne – idealne na rodzinne spotkania, podwieczorek do kawy lub słodki akcent na przyjęciu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Odwrócone ciasto z rabarbarem to pyszna propozycja na wiosenny lub letni deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Karmelizowany rabarbar na wierzchu nadaje ciastu lekko kwaśny, orzeźwiający charakter, który doskonale komponuje się z maślanym, puszystym spodem. To ciasto jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale i efektowne – idealne na rodzinne spotkania, podwieczorek do kawy lub słodki akcent na przyjęciu.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. jaja
0.50 szt. sól
250 g cukier
80 g masło
3 łyżka jogurt grecki
1 szt. cytryna
10 szt. łodyga rabarbaru
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szt. cukier puder do posypania
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Posyp dno blachy 50 g cukru, a następnie ułóż obok siebie łodygi rabarbaru, docinając je do wymiaru formy i obtaczając w cukrze bezpośrednio na blasze.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem do połączenia składników. Dodaj roztopione masło, jogurt i skórkę z jednej cytryny. Na końcu dodaj suche składniki i całość dokładnie wymieszaj.
Wlej gotową masę do formy wyłożonej rabarbarem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto na 10 minut.
Odwróć formę do góry dnem i ostrożnie zdejmij ją z ciasta.
Odwróć formę do góry dnem i ostrożnie zdejmij ją z ciasta.
Posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.