Naleśniki z rabarbarem

Lubella
Naleśniki z rabarbarem

0

0 / 0

Naleśniki z rabarbarem to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i wiosenny obiad na słodko. Najlepiej smakują w towarzystwie serka waniliowego, który świetnie równoważy kwaśny smak rabarbaru. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Naleśniki z rabarbarem to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i urozmaicenie swojego letniego menu. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Ciasto na naleśniki

1 szkl. mąka pszenna lubella

0.50 szkl. mleko 3,2%

0.50 szkl. woda gazowana

2 szt. jajka kurze

1 szcz. sól

2 łyżka masło roztopione

Farsz

500 g rabarbar

100 ml świeży sok z pomarańczy

100 g cukier

1 łyżka masło

1 szt. serek waniliowy

Przygotowanie


1

Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.

2

Dodać jajka, mleko, roztopione masło oraz sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.

3

Rozgrzać patelnię. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

4

Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni. Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.

5

Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier oraz obrany i pokrojony w talarki rabarbar. Smażyć kilka minut, następnie dodać świeży sok z pomarańczy i smażyć kolejnych kilka minut, aż płyn zgęstnieje.

6

Naleśniki smarować rabarbarem, składać w trójkąty i obsmażyć z obu stron na maśle, aż się zarumienią.

7

Podawać z serkiem waniliowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły