Naleśniki z rabarbarem
Lubella
Naleśniki z rabarbarem to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i wiosenny obiad na słodko. Najlepiej smakują w towarzystwie serka waniliowego, który świetnie równoważy kwaśny smak rabarbaru. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Naleśniki z rabarbarem to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i urozmaicenie swojego letniego menu. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Naleśniki z rabarbarem to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i wiosenny obiad na słodko. Najlepiej smakują w towarzystwie serka waniliowego, który świetnie równoważy kwaśny smak rabarbaru. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Naleśniki z rabarbarem to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i urozmaicenie swojego letniego menu. Życzymy smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Ciasto na naleśniki
1 szkl. mąka pszenna lubella
0.50 szkl. mleko 3,2%
0.50 szkl. woda gazowana
2 szt. jajka kurze
1 szczyp. sól
2 łyżka masło roztopione
Farsz
500 g rabarbar
100 ml świeży sok z pomarańczy
100 g cukier
1 łyżka masło
1 szt. serek waniliowy
Przygotowanie
Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.
Dodać jajka, mleko, roztopione masło oraz sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.
Rozgrzać patelnię. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni. Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier oraz obrany i pokrojony w talarki rabarbar. Smażyć kilka minut, następnie dodać świeży sok z pomarańczy i smażyć kolejnych kilka minut, aż płyn zgęstnieje.
Naleśniki smarować rabarbarem, składać w trójkąty i obsmażyć z obu stron na maśle, aż się zarumienią.
Podawać z serkiem waniliowym.