Naleśniki z rabarbarem

Lubella
Naleśniki z rabarbarem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Naleśniki z rabarbarem to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i wiosenny obiad na słodko. Najlepiej smakują w towarzystwie serka waniliowego, który świetnie równoważy kwaśny smak rabarbaru. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Naleśniki z rabarbarem to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i urozmaicenie swojego letniego menu. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Ciasto na naleśniki

1 szkl. mąka pszenna lubella

0.50 szkl. mleko 3,2%

0.50 szkl. woda gazowana

2 szt. jajka kurze

1 szczyp. sól

2 łyżka masło roztopione

Farsz

500 g rabarbar

100 ml świeży sok z pomarańczy

100 g cukier

1 łyżka masło

1 szt. serek waniliowy

Przygotowanie


Odmierzyć dokładnie składniki. Przesiać mąkę przez sito, aby nie było grudek.

Dodać jajka, mleko, roztopione masło oraz sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem.

Rozgrzać patelnię. Przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

Wlać porcję ciasta i rozprowadzić cienką warstwę na całej patelni. Smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.

Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier oraz obrany i pokrojony w talarki rabarbar. Smażyć kilka minut, następnie dodać świeży sok z pomarańczy i smażyć kolejnych kilka minut, aż płyn zgęstnieje.

Naleśniki smarować rabarbarem, składać w trójkąty i obsmażyć z obu stron na maśle, aż się zarumienią.

Podawać z serkiem waniliowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

905

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

132

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły