Naleśniki

stachumarkus9292
Naleśniki

0

0 / 0

Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni. Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. mąka pszenna

2 szt. jaja kurze całe

1 szkl. mleko

1 szkl. woda gazowana

1 szczyp. sól

3 łyżka masło

Przygotowanie


1

1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

2

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Wskazówki: - Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

119

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły