Naleśniki
stachumarkus9292
Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni. Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
119
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni. Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szkl. mąka pszenna
2 szt. jaja kurze całe
1 szkl. mleko
1 szkl. woda gazowana
1 szczyp. sól
3 łyżka masło
Przygotowanie
1. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Wskazówki: - Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
119
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.