Najlepszy sernik królewski - bez niego nie ma świąt :)
kasia31310
Pyszny sernik królewski na kakaowym cieście polany białą czekoladą. Bez tego sernika nie odbywają się żadne święta w moim domu. Zachwyca każdego swoim eleganckim wyglądem i smakiem, który przywraca wspomnienia babcinego domu pachnącego ciastem.
0
3.5 / 2
Pyszny sernik królewski na kakaowym cieście polany białą czekoladą. Bez tego sernika nie odbywają się żadne święta w moim domu. Zachwyca każdego swoim eleganckim wyglądem i smakiem, który przywraca wspomnienia babcinego domu pachnącego ciastem.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
3.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
4 szt. żółtko jaja kurzego
300 g masło
1 szkl. cukier
3 łyżka śmietana 18%
3 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka kakao decomorreno
1.50 kg ser biały
5 szt. jaja l
250 g masło
0.75 szkl. cukier
40 g budyń śmietankowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka cukier waniliowy
5 kostka biała czekolada
Przygotowanie
Blaszkę 22x35cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je na około 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części: większą i mniejszą. Większą wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, a drugą mniejszą dajemy do lodówki (do ciasta używamy 4 żółtka-białka odkładamy do piany).
Ser mielimy. W misce ucieramy masło, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka (białka odkładamy do pozostałych 4 z ciasta). Stopniowo dodajemy ser, potem budyń (proszek), mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy na gładką masę.
W osobnej misce ubijamy białka (4 z ciasta i 5 z masy serowej) na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, drugą część ciasta wyciągamy z lodówki i trzemy lub urywamy kawałki i układamy na masie serowej. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzony sernik polewamy roztopioną białą czekoladą - robimy niteczki. Sernik wstawiamy do lodówki.