Najlepszy sernik królewski - bez niego nie ma świąt :)

kasia31310
Najlepszy sernik królewski - bez niego nie ma świąt :)

0

3.5 / 2

Pyszny sernik królewski na kakaowym cieście polany białą czekoladą. Bez tego sernika nie odbywają się żadne święta w moim domu. Zachwyca każdego swoim eleganckim wyglądem i smakiem, który przywraca wspomnienia babcinego domu pachnącego ciastem.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

3.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 szt. żółtko jaja kurzego

300 g masło

1 szkl. cukier

3 łyżka śmietana 18%

3 łyżeczka proszek do pieczenia

3 łyżka kakao decomorreno

1.50 kg ser biały

5 szt. jaja l

250 g masło

0.75 szkl. cukier

40 g budyń śmietankowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka cukier waniliowy

5 kost. biała czekolada

Przygotowanie


1

Blaszkę 22x35cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je na około 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części: większą i mniejszą. Większą wykładamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, a drugą mniejszą dajemy do lodówki (do ciasta używamy 4 żółtka-białka odkładamy do piany).

2

Ser mielimy. W misce ucieramy masło, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka (białka odkładamy do pozostałych 4 z ciasta). Stopniowo dodajemy ser, potem budyń (proszek), mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy na gładką masę.

3

W osobnej misce ubijamy białka (4 z ciasta i 5 z masy serowej) na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, drugą część ciasta wyciągamy z lodówki i trzemy lub urywamy kawałki i układamy na masie serowej. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni.

4

Ostudzony sernik polewamy roztopioną białą czekoladą - robimy niteczki. Sernik wstawiamy do lodówki.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły