Najlepsze ciasto z dżemem truskawkowym
KlaudiaWisniewska
Niezwykle delikatne ciasto z puszystą pianką i truskawką nutą! Skusisz się? Polecamy przepis na kruche ciasto z wyjątkowym nadzieniem.
2
3.4 / 22
Niezwykle delikatne ciasto z puszystą pianką i truskawką nutą! Skusisz się? Polecamy przepis na kruche ciasto z wyjątkowym nadzieniem.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
250 g masło
2 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka cukier puder
5 szt. jaja l
1 szkl. cukier
1 opak. cukier waniliowy
2 szt. budyń śmietankowy bez cukru
0.50 szkl. olej
2 szt. dżem truskawkowy łowicz
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto kruche. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem. Do tego dodajemy zimne masło, żółtka oraz cukier. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta na spód, 1/3 pozostaje na kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą i trzymamy w zamrażarce ok. 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy większą część ciasta i wykładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut (do zarumienienia). Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Kiedy lekko przestygnie rozsmarowujemy równomiernie dżem truskawkowy Łowicz.
Kiedy ciasto kruche się piecze, a potem stygnie, zabieramy się za piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Jako kolejny, dodajemy proszek budyniowy (również stopniowo). Na koniec wlewamy powoli olej, nie przerywając ubijania. Taką piankę wykładamy na rozsmarowany wcześniej dżem.
Na koniec wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach, na piankę. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni i pieczemy przez jakieś 30-40 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwi piekarnika i studzimy 10-15 minut. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia.