Murzynek
PaulinaKaczmarczyk
Klasyczne ciasto kakaowe - Murzynek. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
224
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klasyczne ciasto kakaowe - Murzynek. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
3 łyżka kakao decomorreno
0.50 kostka margaryna
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. jaja l
0.25 szkl. woda
Przygotowanie
Kakao, cukier, margarynę i wodę podgrzej w garnku do rozpuszczenia wszystkich składników. Odlej 1/4 szklanki do kubka, na polewę. Odstaw do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy dodaj żółtka i ubijaj.
Do uzyskanej masy dodawaj po trochu mieszankę maki z proszkiem do pieczenia i ubijaj.
W oddzielnej misce ubij białka na pianę.
Ubite białka delikatnie dodawaj do masy kakaowej i mieszaj łyżka do połączenia składników, nie ubijaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Małą formę tzw. keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Masę kakaowa przelej do formy.
Ciasto piec przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto posmaruj za pomocą pędzelka wcześniej odlana polewą. Smacznego! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
224
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka