Murzynek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
PaulinaKaczmarczyk
![Murzynek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976504339.jpeg&w=3840&q=75)
Klasyczne ciasto kakaowe - Murzynek. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne.
0
0 / 0
Klasyczne ciasto kakaowe - Murzynek. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
3 łyżka kakao decomorreno
0.50 kostka margaryna
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. jaja l
0.25 szkl. woda
Przygotowanie
Kakao, cukier, margarynę i wodę podgrzej w garnku do rozpuszczenia wszystkich składników. Odlej 1/4 szklanki do kubka, na polewę. Odstaw do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy dodaj żółtka i ubijaj.
Do uzyskanej masy dodawaj po trochu mieszankę maki z proszkiem do pieczenia i ubijaj.
W oddzielnej misce ubij białka na pianę.
Ubite białka delikatnie dodawaj do masy kakaowej i mieszaj łyżka do połączenia składników, nie ubijaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Małą formę tzw. keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Masę kakaowa przelej do formy.
Ciasto piec przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto posmaruj za pomocą pędzelka wcześniej odlana polewą. Smacznego! :)
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka