Murzynek

PaulinaKaczmarczyk
Murzynek

0

0 / 0

Klasyczne ciasto kakaowe - Murzynek. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne.

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

3 łyżka kakao decomorreno

0.50 kostka margaryna

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szt. jaja l

0.25 szkl. woda

Przygotowanie


1

Kakao, cukier, margarynę i wodę podgrzej w garnku do rozpuszczenia wszystkich składników. Odlej 1/4 szklanki do kubka, na polewę. Odstaw do ostygnięcia.

2

Do ostudzonej masy dodaj żółtka i ubijaj.

3

Do uzyskanej masy dodawaj po trochu mieszankę maki z proszkiem do pieczenia i ubijaj.

4

W oddzielnej misce ubij białka na pianę.

5

Ubite białka delikatnie dodawaj do masy kakaowej i mieszaj łyżka do połączenia składników, nie ubijaj.

6

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Małą formę tzw. keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Masę kakaowa przelej do formy.

7

Ciasto piec przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

8

Upieczone ciasto posmaruj za pomocą pędzelka wcześniej odlana polewą. Smacznego! :)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

224

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły