Muffiny kakaowe z burakami
decomorreno
Muffinki z warzywami na słodko smakują wyśmienicie. Połączenie buraków i kakao to świetny pomysł na przepyszny deser!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
365
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 1
Muffinki z warzywami na słodko smakują wyśmienicie. Połączenie buraków i kakao to świetny pomysł na przepyszny deser!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
240 g buraki
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier trzcinowy
0.75 szkl. olej
2 szt. jaja l
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda
1 łyżecz. cukier waniliowy
100 g masło
3 łyżka woda
3 łyżka cukier drobny
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka pestki granatu
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasna masę.
Wlać olej, dodać startego buraka i delikatnie wymieszać.
Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodać kakao i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Masę wykładać do papilotek, do 2/3 wysokości foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 25 minut.
Po ostudzeniu polać polewą kakaową i ozdobić pestkami granatu.
Masło z wodą i cukrem roztopić w rondelku. Kiedy całkowicie się rozpuści wsypać kakao i mieszać energicznie rózgą, aż powstanie jednolita masa.