Muffiny kakaowe z burakami

decomorreno
Muffiny kakaowe z burakami

1

3 / 1

Muffinki z warzywami na słodko smakują wyśmienicie. Połączenie buraków i kakao to świetny pomysł na przepyszny deser!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

240 g buraki

1 szkl. mąka pszenna

1 szkl. cukier trzcinowy

0.75 szkl. olej

2 szt. jaja l

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda

1 łyżecz. cukier waniliowy

100 g masło

3 łyżka woda

3 łyżka cukier drobny

3 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka pestki granatu

Przygotowanie


1

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasna masę.

2

Wlać olej, dodać startego buraka i delikatnie wymieszać.

3

Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodać kakao i wymieszać tylko do połączenia się składników.

4

Masę wykładać do papilotek, do 2/3 wysokości foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 25 minut.

5

Po ostudzeniu polać polewą kakaową i ozdobić pestkami granatu.

6

Masło z wodą i cukrem roztopić w rondelku. Kiedy całkowicie się rozpuści wsypać kakao i mieszać energicznie rózgą, aż powstanie jednolita masa.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

365

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły