Muffinki z chrupiącymi paluszkami
lubella
Połączenie słonego i słodkiego potrafi zaskoczyć oryginalnym smakiem. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na muffinki z chrupiącymi paluszkami. Zaskocz najbliższych, podając im ten wyśmienity deser!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
853
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.3 / 3
Połączenie słonego i słodkiego potrafi zaskoczyć oryginalnym smakiem. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na muffinki z chrupiącymi paluszkami. Zaskocz najbliższych, podając im ten wyśmienity deser!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
220 g mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
110 g paluszki solone lubella
1 szt. jaja l
130 g cukier
15 g cukier waniliowy
80 olej
3 szczyp. ekstrakt waniliowy
1.50 szt. biała czekolada
Przygotowanie
Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, połamane paluszki (zostaw kilka do dekoracji) oraz jedną tabliczkę białej czekolady (pozostałe pół tabliczki wykorzystasz jako polewa). W większej misce połącz jajko z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, oraz maślanką. Dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku w 180ºC przez 20 minut do 180ºC. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzone muffinki udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą, posyp połamanymi paluszkami i jeszcze raz utrwal całość odrobiną białej czekolady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
853
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.