Muffinki z chrupiącymi paluszkami

lubella
Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Średnia 4.3 / 3

Oceń!

Połączenie słonego i słodkiego potrafi zaskoczyć oryginalnym smakiem. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na muffinki z chrupiącymi paluszkami. Zaskocz najbliższych, podając im ten wyśmienity deser!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

220 g mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

110 g paluszki solone lubella

1 szt. jaja l

130 g cukier

15 g cukier waniliowy

80 olej

3 szczyp. ekstrakt waniliowy

1.50 szt. biała czekolada

Przygotowanie


Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, połamane paluszki (zostaw kilka do dekoracji) oraz jedną tabliczkę białej czekolady (pozostałe pół tabliczki wykorzystasz jako polewa). W większej misce połącz jajko z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, oraz maślanką. Dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelej do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku w 180ºC przez 20 minut do 180ºC. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzone muffinki udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą, posyp połamanymi paluszkami i jeszcze raz utrwal całość odrobiną białej czekolady.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

853

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

119

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły