Muffinki z chrupiącymi paluszkami

lubella
Muffinki z chrupiącymi paluszkami

0

4.3 / 3

Połączenie słonego i słodkiego potrafi zaskoczyć oryginalnym smakiem. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na muffinki z chrupiącymi paluszkami. Zaskocz najbliższych, podając im ten wyśmienity deser!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

220 g mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

110 g paluszki solone lubella

1 szt. jaja l

130 g cukier

15 g cukier waniliowy

80 olej

3 szcz. ekstrakt waniliowy

1.50 szt. biała czekolada

Przygotowanie


1

Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, połamane paluszki (zostaw kilka do dekoracji) oraz jedną tabliczkę białej czekolady (pozostałe pół tabliczki wykorzystasz jako polewa). W większej misce połącz jajko z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, oraz maślanką. Dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj.

2

Ciasto przelej do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku w 180ºC przez 20 minut do 180ºC. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzone muffinki udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą, posyp połamanymi paluszkami i jeszcze raz utrwal całość odrobiną białej czekolady.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły