Moja ulubiona sałatka z tuńczykiem

rosonozec17-gmail-com
Moja ulubiona sałatka z tuńczykiem

Średnia 3.6 / 8

Oceń!

Sałatka z tuńczykiem, ogórkami konserwowymi, jajkami i kukurydzą to idealny wybór na wiele okazji. Sprawdzi się zarówno na spotkania rodzinne, pikniki, przyjęcia na świeżym powietrzu, święta, jak i codzienną przekąskę w towarzystwie kromki chleba. Całość doskonale smakuje ze świeżą natką pietruszki i posiekanym pomidorem na wierzchu.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

5 szt. ogórki konserwowe krakus

5 szt. jaja l

2 puszka tuńczyk

1 puszka kukurydza konserwowa

2 łyżka majonez

2 łyżka jogurt naturalny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. pomidor

1 pęcz. pietruszka natka

Przygotowanie


Jajka gotować na twardo, ostudzić i obrać.

Tuńczyka (najlepiej w kawałku) i kukurydzę odsączyć z zalewy.

Ogórki konserwowe i jajka pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski.

Dodać kukurydzę, majonez, jogurt, tuńczyka.

Delikatnie połączyć składniki.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.

Sałatkę najlepiej schłodzić. Przed podaniem można udekorować kawałkami pomidorów i natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

611

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Ryby

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły