Miodownik z migdałową skorupką
m7
Pyszne ciasto na osłodę - miodownik z migdałową skorupką. Rewelacyjne, pyszne i warte każdego wysiłku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
859
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne ciasto na osłodę - miodownik z migdałową skorupką. Rewelacyjne, pyszne i warte każdego wysiłku.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.75 l mleko
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. cukier
1 szt. ciasto
3 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. pomarańcza
1 szt. polewa
2 łyżka miód
9 łyżka kasza manna
5 łyżka cukier puder
1 łyżka masło
1 łyżka miód
25 dag. margaryna
25 dag. masło
8 dag. migdały
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta dobrze zagnieść (wymieszać wcześniej mąkę z soda). Podzielić ciasto na 3 części.
Formę wysmarowaną margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej wykładamy ciastem (1/3) trzeba dokładnie wyklepać ciasto, aby rozłożyło się na całą blachę (gdyby się kleiło, posypać ręce mąką.) Piec każdą część osobno w temp 170 stopni około 15 minut (pierwszą warstwę można 20 minut).
3 cześć należy przed pieczeniem dodatkowo wysmarować skorupką migdałową - posiekać migdały, dodać to roztopionego masła razem z miodem.
Ugotować kaszę z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy oraz ugotowaną masę z kaszy manny. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto przekładać masą, na samą górę ułożyć warstwę ciasta ze skorupką, odstawić do lodówki na dobę aż ciasto zmięknie i przesiąknie masą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
859
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
86
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.