Miodownik z migdałową skorupką

m7
Miodownik z migdałową skorupką

1

0 / 0

Pyszne ciasto na osłodę - miodownik z migdałową skorupką. Rewelacyjne, pyszne i warte każdego wysiłku.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.75 l mleko

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. cukier

1 szt. ciasto

3 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. pomarańcza

1 szt. polewa

2 łyżka miód

9 łyżka kasza manna

5 łyżka cukier puder

1 łyżka masło

1 łyżka miód

25 dag. margaryna

25 dag. masło

8 dag. migdały

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki ciasta dobrze zagnieść (wymieszać wcześniej mąkę z soda). Podzielić ciasto na 3 części.

2

Formę wysmarowaną margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej wykładamy ciastem (1/3) trzeba dokładnie wyklepać ciasto, aby rozłożyło się na całą blachę (gdyby się kleiło, posypać ręce mąką.) Piec każdą część osobno w temp 170 stopni około 15 minut (pierwszą warstwę można 20 minut).

3

3 cześć należy przed pieczeniem dodatkowo wysmarować skorupką migdałową - posiekać migdały, dodać to roztopionego masła razem z miodem.

4

Ugotować kaszę z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy oraz ugotowaną masę z kaszy manny. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

5

Ciasto przekładać masą, na samą górę ułożyć warstwę ciasta ze skorupką, odstawić do lodówki na dobę aż ciasto zmięknie i przesiąknie masą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

859

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

86

gram

Tłuszcze

51

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły