Miodownik
EdytaPochopien
Miodownik to przepyszne ciasto z kremem z kaszy manny o miodowo-orzechowym smaku. Jego zaletą jest to, że można go zrobić wcześniej, bo gdy "odpocznie" jest jeszcze lepszy. Idealnie kruche placki w połączeniu z kremem tworzą wyjątkowe, wysokie ciasto dla całej rodziny. Polane polewą czekoladową i posypane orzechami wygląda pięknie i smakowicie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
593
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Miodownik to przepyszne ciasto z kremem z kaszy manny o miodowo-orzechowym smaku. Jego zaletą jest to, że można go zrobić wcześniej, bo gdy "odpocznie" jest jeszcze lepszy. Idealnie kruche placki w połączeniu z kremem tworzą wyjątkowe, wysokie ciasto dla całej rodziny. Polane polewą czekoladową i posypane orzechami wygląda pięknie i smakowicie.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
8 łyżka cukier puder
1 łyżecz. soda oczyszczona
400 g masło
3 łyżka miód płynny
2 szt. jajka kurze całe
9 łyżka kasza manna
750 mleko uht 3,2%
3 łyżka cukier
1 opak. cukier waniliowy
50 g margaryna
3 łyżka mleko uht 3,2%
2 łyżka cukier
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka orzechy włoskie posiekane
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę zmieszać z 6 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli i sodą. Dodać margarynę lub masło, jajka oraz miód. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Krem: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kaszę i gotować mieszając, do zagęszczenia. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Porcjami dodawać wystudzoną kaszę. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Odstawić krem do lodówki do stężenia.
Blachę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zarysować brzegi. Kawałek ciasta ułożyć na papierze i rozwałkować do zaznaczonych wymiarów. Włożyć ciasto na blachę, wyrównać brzegi. Z każdym kawałkiem ciasta postąpić tak samo. Upiec 4 osobne placki w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 10 minut do wyraźnego zrumienienia. Piekłam po 2 placki. Każdy ostudzić.
Krem podzielić na 3 części. Placki przełożyć.
Polewa: 50 g margaryny rozpuścić z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mleka. Dodać kakao i mieszać do zgęstnienia. Wylać polewę na ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Robiąc to ciasto w przeddzień świąt, możemy być pewni, że postoi dłużej po świętach i je zjemy. Jeśli nie, można je zamrozić w szczelnym pojemniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
593
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Jajka