Miodownik

EdytaPochopien
Miodownik

0

0 / 0

Miodownik to przepyszne ciasto z kremem z kaszy manny o miodowo-orzechowym smaku. Jego zaletą jest to, że można go zrobić wcześniej, bo gdy "odpocznie" jest jeszcze lepszy. Idealnie kruche placki w połączeniu z kremem tworzą wyjątkowe, wysokie ciasto dla całej rodziny. Polane polewą czekoladową i posypane orzechami wygląda pięknie i smakowicie.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

8 łyżka cukier puder

1 łyżeczka soda oczyszczona

400 g masło

3 łyżka miód płynny

2 szt. jajka kurze całe

9 łyżka kasza manna

750 mleko uht 3,2%

3 łyżka cukier

1 opak. cukier waniliowy

50 g margaryna

3 łyżka mleko uht 3,2%

2 łyżka cukier

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka orzechy włoskie posiekane

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Ciasto: Mąkę zmieszać z 6 łyżkami cukru pudru, szczyptą soli i sodą. Dodać margarynę lub masło, jajka oraz miód. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 równe części, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut.

2

Krem: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kaszę i gotować mieszając, do zagęszczenia. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Porcjami dodawać wystudzoną kaszę. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Odstawić krem do lodówki do stężenia.

3

Blachę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zarysować brzegi. Kawałek ciasta ułożyć na papierze i rozwałkować do zaznaczonych wymiarów. Włożyć ciasto na blachę, wyrównać brzegi. Z każdym kawałkiem ciasta postąpić tak samo. Upiec 4 osobne placki w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 10 minut do wyraźnego zrumienienia. Piekłam po 2 placki. Każdy ostudzić.

4

Krem podzielić na 3 części. Placki przełożyć.

5

Polewa: 50 g margaryny rozpuścić z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mleka. Dodać kakao i mieszać do zgęstnienia. Wylać polewę na ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Robiąc to ciasto w przeddzień świąt, możemy być pewni, że postoi dłużej po świętach i je zjemy. Jeśli nie, można je zamrozić w szczelnym pojemniku.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły