Miodownik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kinga-ptasinska
![Miodownik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976695989.jpeg&w=3840&q=75)
Kruche miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny, oblane mocno czekoladową polewą. Niebo w gębie i na talerzu! :)
0
0 / 0
Kruche miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny, oblane mocno czekoladową polewą. Niebo w gębie i na talerzu! :)
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
3 szt. jaja l
1 łyżecz. soda oczyszczona
5 łyżka miód
2 szkl. cukier
3 kostka masło
1 kostka margaryna
1 l mleko uht 3,2%
6 łyżka kasza manna
75 g kakao decomorreno
180 g cukier puder
Przygotowanie
Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajka, sodę, szklankę cukru, miód i szybko zagnieść. Podzielić na 4 części i schłodzić w lodówce.
Schłodzoną porcje ciasta rozwałkować na grubość ok 1-2 cm i przełożyć na blachę wysmarowana masłem i wysypana mąka. Ponakłuwać i piec około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. To samo zrobić z pozostałymi 3 porcjami.
Mleko doprowadzić do wrzenia. Dodać kaszę szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Kostkę margaryny i kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo zimną kaszę miksując do momentu otrzymania jednolitej masy.
Przygotować polewę. Kostkę masła roztopić w rondelku, dodać kakao, cukier puder i 5 łyżek mleka. Całość dobrze wymieszać rózgą i podgrzać - nie wolno doprowadzić do wrzenia! Odstawić, aby lekko zgęstniała.
Placki przekładamy masą i oblewamy polewą czekoladową. Można udekorować wiórkami kokosowymi lub posypką. Odstawiamy do lodówki, aby masa i polewa zastygły.
Kategorie
Alergeny
Gluten
Jajka