Miodownik

kinga-ptasinska
Miodownik

0

0 / 0

Kruche miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny, oblane mocno czekoladową polewą. Niebo w gębie i na talerzu! :)

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

3 szt. jaja l

1 łyżecz. soda oczyszczona

5 łyżka miód

2 szkl. cukier

3 kostka masło

1 kostka margaryna

1 l mleko uht 3,2%

6 łyżka kasza manna

75 g kakao decomorreno

180 g cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajka, sodę, szklankę cukru, miód i szybko zagnieść. Podzielić na 4 części i schłodzić w lodówce.

2

Schłodzoną porcje ciasta rozwałkować na grubość ok 1-2 cm i przełożyć na blachę wysmarowana masłem i wysypana mąka. Ponakłuwać i piec około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. To samo zrobić z pozostałymi 3 porcjami.

3

Mleko doprowadzić do wrzenia. Dodać kaszę szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

4

Kostkę margaryny i kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo zimną kaszę miksując do momentu otrzymania jednolitej masy.

5

Przygotować polewę. Kostkę masła roztopić w rondelku, dodać kakao, cukier puder i 5 łyżek mleka. Całość dobrze wymieszać rózgą i podgrzać - nie wolno doprowadzić do wrzenia! Odstawić, aby lekko zgęstniała.

6

Placki przekładamy masą i oblewamy polewą czekoladową. Można udekorować wiórkami kokosowymi lub posypką. Odstawiamy do lodówki, aby masa i polewa zastygły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1003

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

99

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły