Miodownik
m7
Ciasto o bardzo ciekawej konsystencji...Cos pomiedzy babką a piernikiem. wykwintne a jednak smaczne w swej skromnosci.Na zimowe wieczory przy herbatce z hibiskusa...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
487
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto o bardzo ciekawej konsystencji...Cos pomiedzy babką a piernikiem. wykwintne a jednak smaczne w swej skromnosci.Na zimowe wieczory przy herbatce z hibiskusa...
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. przyprawa do piernika
100 g kandyzowana skórka cytryny
150 g rodzynki
100 g cukier
650 g mąka pszenna
125 g cukier
150 g masło
500 g miód
250 g migdały
220 g dżem pomarańczowy niskosłodzony
125 g cukier puder
50 g czekolada
50 g masło
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Miód, masło i cukier podgrzewamy na małym ogniu, gdy już sie roztopią studzimy.
Mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Dodajemy jajko oraz roztopione chłodne składniki. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Pierwszy rozkładamy na dnie natłuszczonej blaszki.
Wymieszać wszystkie składniki nadzienia i równo rozkładamy je na placku. Przykrywamy to drugą czescia ciasta. Pieczemy 1 godzinę w 180 'c
Czekoladę zetrzeć na tarce. Razem z cukrem pudrem i masłem stopic na parze.Ciepła polewą smarujemy wystudzone ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
487
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.