Miodownik

m7
Miodownik

0

0 / 0

Ciasto o bardzo ciekawej konsystencji...Cos pomiedzy babką a piernikiem. wykwintne a jednak smaczne w swej skromnosci.Na zimowe wieczory przy herbatce z hibiskusa...

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka przyprawa do piernika

100 g kandyzowana skórka cytryny

150 g rodzynki

100 g cukier

650 g mąka pszenna

125 g cukier

150 g masło

500 g miód

250 g migdały

220 g dżem pomarańczowy niskosłodzony

125 g cukier puder

50 g czekolada

50 g masło

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Miód, masło i cukier podgrzewamy na małym ogniu, gdy już sie roztopią studzimy.

2

Mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Dodajemy jajko oraz roztopione chłodne składniki. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Pierwszy rozkładamy na dnie natłuszczonej blaszki.

3

Wymieszać wszystkie składniki nadzienia i równo rozkładamy je na placku. Przykrywamy to drugą czescia ciasta. Pieczemy 1 godzinę w 180 'c

4

Czekoladę zetrzeć na tarce. Razem z cukrem pudrem i masłem stopic na parze.Ciepła polewą smarujemy wystudzone ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły