Mini serniczki z czekoladowym, pieczonym musem serowym ze słodkim jajkiem

EdytaPochopien
Mini serniczki z czekoladowym, pieczonym musem serowym ze słodkim jajkiem

0

0 / 0

Te serniczki wykonuję przede wszystkim wtedy, gdy robię sernik wiedeński. Mogę skorzystać z większej ilości masy serowej. W przepisie jednak podam połowę składników, z których można wykonać tylko same serniczki. Osobno przygotowuję mus z serka homogenizowanego .

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

500 g twaróg półtłusty

4 szt. jaja l

1 szkl. cukier

2 łyżka budyń waniliowy

3 łyżeczka mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka cukier wanilinowy

300 g serek homogenizowany

2 łyżka kakao decomorreno

150 g masło śmietankowe

1 łyżka mąka ziemniaczana

25 szt. jajeczka marcepanowe

Przygotowanie


1

Część jasna: Twaróg zmielić 3 razy. Żółtka 3 jaj utrzeć z pół szklanki cukru, cukrem wanilinowym oraz 100 g masła. Dodać ser i zmiksować wszystko. Dodać budyń waniliowy oraz 2 łyżki mąki pszennej. Na koniec dodać ubitą z białek pianę. Delikatnie wymieszać. Foremki do mini serniczków wysmarować masłem i lekko wysypać mąką. Wypełnić każdą foremką masą serową. Piec serniczki w nagrzanym do 180 st C piekarniku (góra-dół) przez około 25 minut. Wystudzić lekko na początku uchylając piekarnik na 30 minut. Potem można je wyjąć i studzić normalnie. Wyjąć z foremek.

2

Część ciemna: Do serka homogenizowanego dodać 1 jajko, kakao, pół szklanki cukru, 50 g masła oraz po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszać . Kolejne kroki dotyczące wykładania i pieczenia są takie same jak w przypadku części jasnej. Po wystudzeniu bardzo delikatnie wyjmować z foremek posługując się wykałaczką.

3

Pieczony mus serowo-kakaowy wykładać na serniczek. Na środek każdego wyłożyć jajko marcepanowe - nie jest to koniecznością w przypadku, gdy wykonamy ciasteczka na inną okazję niż Wielkanoc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły