Mini - mazurki z powidłami śliwkowymi i sernikowym wnętrzem
IzabelaMichalczyk
Jeśli Wielkanoc, to oczywiście mazurek :). Z pośród tysiąca wariacji, ja postanowiłam zagrać na śliwkową nutę - mazurek z powidłami śliwkowymi z sernikowym wnętrzem, mmmm - w to mi graj! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli Wielkanoc, to oczywiście mazurek :). Z pośród tysiąca wariacji, ja postanowiłam zagrać na śliwkową nutę - mazurek z powidłami śliwkowymi z sernikowym wnętrzem, mmmm - w to mi graj! :)
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
3 łyżka kakao decomorreno
120 dag. mąka pszenna tortowa lubella
50 g cukier puder
80 g masło
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. proszek do pieczenia
300 g ser twarogowy
50 g masło
2 szt. jaja l
1 szt. budyń malinowy
50 g cukier puder
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
1 łyżka płatki migdałowe
1 łyżka granat
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i umieścić na godzinę w lodówce. Następnie wylepić ciastem wcześniej wysmarowane masłem naczynka żaroodporne. Wstawić do lodówki.
Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy masło, a po chwili budyń. Na końcu ser twarogowy. Wlewamy na schłodzone kruche ciasto. pieczemy w temp 180 stopni przez ok 30-40 min.
Po przestudzeniu nakładamy powidła węgierkowe Łowicz. Dekorujemy pałatkami migdała, pestkami granatu i cukrowymi ozdobami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
579
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.