Mini mazurki kakaowe z kajmakiem i bakaliami
decomorreno
Małe, urocze mazurki, wprost idealne na dwa kęsy 😉
Wartości odżywcze na porcję
Energia
269
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Małe, urocze mazurki, wprost idealne na dwa kęsy 😉
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g mąka pszenna
100 g masło
40 g cukier puder
30 g kakao decomorreno
1 łyżka śmietana kwaśna
1 szt. jajko
1 opak. masa kajmakowa
2 łyżka płatki migdałowe
2 łyżka suszone morele
Przygotowanie
Do mąki dodać masło, posiekać nożem.
Dodać jajko, śmietanę, cukier puder, kakao, szybko i dokładnie wyrobić masę dłońmi. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm Wykrawać kształt jajek, a z resztek ciasta zrobić cienkie ruloniki i opleść każde jajko, lekko dociskając.
Piec około 12 minut w 180 stopniach.
Po schłodzeniu ciasteczka wyłożyć masą kajmakową i ozdobić płatkami migdałów oraz suszonymi morelami.