Mini mazurki czekoladowe
decomorreno
Małe, urocze czekoladowe mazurki w sam raz na wielkanocny stół! Kruchy kakaowy spód, kremowa masa i blanszowane migdały dla ozdoby. Opcjonalnie: krem budyniowy również można zrobić czekoladowy (dodać kakao i budyń czekoladowy)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
882
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
120
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Małe, urocze czekoladowe mazurki w sam raz na wielkanocny stół! Kruchy kakaowy spód, kremowa masa i blanszowane migdały dla ozdoby. Opcjonalnie: krem budyniowy również można zrobić czekoladowy (dodać kakao i budyń czekoladowy)
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka kakao decomorreno
300 g mąka pszenna tortowa lubella
120 g masło
1 szkl. cukier puder
1 łyżka jogurt naturalny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 opak. budyń waniliowy bez cukru
400 mleko
5 łyżka cukier
50 g masło
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Mąkę siekamy nożem z masłem, kakao, cukrem pudrem, jajkami, jogurtem i solą.
Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h.
Po upływnie 1h ciasto wyciągamy z lodówki i przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy kształty na nasze mazurki. Nakłuwamy widelce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mazurki pieczemy przez 15 min, a następnie studzimy.
250 mililitrów mleka podgrzewamy w garnku z cukrem. W misce mieszamy 150 ml mleka i budyń waniliowy bez cukru. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość miseczki i mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia i odkładamy do całkowitego przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń ciągle miksując. Krem budyniowy przekładamy na podpieczone spody. Dekorujemy migdałami blanszowanymi i pistacjami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
882
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
120
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.