Mini mazurki czekoladowe

decomorreno
Mini mazurki czekoladowe

0

0 / 0

Małe, urocze czekoladowe mazurki w sam raz na wielkanocny stół! Kruchy kakaowy spód, kremowa masa i blanszowane migdały dla ozdoby. Opcjonalnie: krem budyniowy również można zrobić czekoladowy (dodać kakao i budyń czekoladowy)

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżka kakao decomorreno

300 g mąka pszenna tortowa lubella

120 g masło

1 szkl. cukier puder

1 łyżka jogurt naturalny

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

1 opak. budyń waniliowy bez cukru

400 mleko

5 łyżka cukier

50 g masło

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Mąkę siekamy nożem z masłem, kakao, cukrem pudrem, jajkami, jogurtem i solą.

2

Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h.

3

Po upływnie 1h ciasto wyciągamy z lodówki i przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy kształty na nasze mazurki. Nakłuwamy widelce.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mazurki pieczemy przez 15 min, a następnie studzimy.

5

250 mililitrów mleka podgrzewamy w garnku z cukrem. W misce mieszamy 150 ml mleka i budyń waniliowy bez cukru. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość miseczki i mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia i odkładamy do całkowitego przestudzenia.

6

Miękkie masło miksujemy. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń ciągle miksując. Krem budyniowy przekładamy na podpieczone spody. Dekorujemy migdałami blanszowanymi i pistacjami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły