Mini cynamonki z oreo i serkiem śmietankowym
Lubella
Mini cynamonki z oreo i serkiem śmietankowym to idealny deser dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Bułeczki świetnie sprawdzą się na spotkania z przyjaciółmi, jako przekąska do kawy czy deser na różnego rodzaju imprezach i uroczystościach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Mini cynamonki z oreo i serkiem śmietankowym to idealny deser dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Bułeczki świetnie sprawdzą się na spotkania z przyjaciółmi, jako przekąska do kawy czy deser na różnego rodzaju imprezach i uroczystościach.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Ciasto
300 g mąka pszenna lubella
120 ml ciepłe mleko
50 g cukier
1 szt. jajko
7 g drożdże suche
50 g masło roztopione
1 szczyp. sól
Nadzienie
14 szt. ciasteczka oreo
50 g masło
2 łyżka brązowy cukier
1 łyżka cynamon
Polewa
100 g serek śmietankowy
30 g masło roztopione
50 g cukier puder
3 łyżka mleko
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W większej misce połącz mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj jajko, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem do ciasta).
Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W małej miseczce wymieszaj miękkie masło z cukrem.
Dodaj pokruszone ciasteczka i cynamon. Wymieszaj do uzyskania gęstej pasty.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt o wymiarach około 25 × 35 cm.
Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj przygotowane nadzienie.
Zwiń ciasto w ciasny rulon i pokrój na małe kawałki za pomocą ostrego noża lub nitki.
Ułóż bułeczki w formie wysmarowanej tłuszczem.
Przykryj formę i odstaw cynamonki na 20 minut do ponownego wyrastania.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
Piecz cynamonki przez 20-25 minut, aż będą lekko złociste na wierzchu.
W misce zmiksuj serek śmietankowy z roztopionym masłem, cukrem pudrem i mlekiem. Konsystencja powinna być gładka i lejąca.
Wyjmij upieczone cynamonki z piekarnika i odczekaj 5 minut.
Polej je obficie polewą z serka śmietankowego.
Gotowe cynamonki udekoruj kawałkami ciasteczek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.