Mini babki z owocowym dodatkiem

maspexdigital
Mini babki z owocowym dodatkiem

0

4.6 / 5

Mini wersje klasycznej babki wielkanocnej z dodatkiem pysznego dżemu truskawkowego. Zasmakują zarówno małym jak i dużym łasuchom!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. mleko

50 g dżem łowicz 100% z owoców brzoskwinia

100 olej

30 g cukier

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szt. cytryna

10 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Jajka miksujemy z mlekiem i olejem w misce.

2

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i krótko miksujemy.

3

Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na mini babki. Do każdej foremki nakładamy 1 łyżeczkę dżemu, który następnie rozprowadzamy nożem po całej mini babce.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babeczki pieczemy przez 30 min.

5

Do miski przesiewamy cukier puder i wyciskamy sok z cytryny, a następnie mieszamy. Przestudzone babeczki polewamy lukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

465

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły