Metrowiec - wyjątkowy jak Wielkanoc!
AnnaKaliszewska
W naszej rodzinie od pokoleń Metrowca robimy na Wielkanoc. Dla nowych gości ciekawostką jest zawsze to dlaczego obracając kawałek ukrojonego Metrowca, z jednej strony jest jasne ciasto, a z drugiej ciemne? Metrowca kroimy na ukos i dlatego powstaje taka sztuczka. Bardzo polecam to ciasto!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
137
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W naszej rodzinie od pokoleń Metrowca robimy na Wielkanoc. Dla nowych gości ciekawostką jest zawsze to dlaczego obracając kawałek ukrojonego Metrowca, z jednej strony jest jasne ciasto, a z drugiej ciemne? Metrowca kroimy na ukos i dlatego powstaje taka sztuczka. Bardzo polecam to ciasto!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
12 łyżka letnia woda na makaron
16 łyżka olej
2.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. cukier
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
6 szt. jaja l
6 łyżka kakao decomorreno
1.50 szkl. mleko uht 3,2%
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Miksujemy jajka z cukrem na puch (masa potraja się). Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj, miksując na wolnych obrotach. Do szklanki wlewamy olej i wodę – mieszamy. Następnie dodajemy do masy wraz z aromatem waniliowym. Chwilę mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Do drugiej dodajemy 2 łyżki kakaa. Pieczemy w temp 170 st C przez 40 minut. Pieczemy w długich keksówkach.
Wykonanie KREMU: 1 szklankę mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru. W szklance należy wymieszać 0,5 szklanki mleka z 7 łyżkami mąki. Następnie do zagotowanego mleka należy dodać mleko z mąką, cały czas mieszając. Powstaje w ten sposób budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie łyżkami dodajemy do masła budyń. Miksujemy na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy – pięknego kremu.
POLEWA CZEKOLADOWA: 1/3 masła + 10 łyżek mleka + 2 łyżki kakaa + 4 łyżki cukru pudru .
Składanie METROWCA: Każde ciasto (jasne i ciemne) kroimy na paski grubości ok. 1 cm. Układamy na zmianę CIEMNE-JASNE-CIEMNE-itd. przekładając je kremem. Na górę dajemy polewę czekoladową. Następnie wkładamy ciasto do lodówki. Podajemy prosto z lodówki, kroimy na ukos. Życzę smacznego i Wesołych Świąt!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
137
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko