Mazurkowa wariacja z solonym karmelem
EdytaZaremba-Filipek
Nietypowy, dekadencki mazurek z solonym karmelem. Dla wszystkich, dla których tradycyjne mazurki wydają się zbyt słodkie.
1
0 / 0
Nietypowy, dekadencki mazurek z solonym karmelem. Dla wszystkich, dla których tradycyjne mazurki wydają się zbyt słodkie.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 łyżka kakao decomorreno
250 g ciasteczka zbożowe
2 łyżka masło
5 łyżka masło orzechowe
1 pusz. mleko skondensowane słodzone
200 g czekolada gorzka
50 śmietanka kremowa 30%
0.50 łyżeczka sól morska
50 g płatki migdałowe
Przygotowanie
Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka i zalać wodą. Gotować 2 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Wystudzić.
Ciasteczka zmielić w blenderze na proszek, dodać rozpuszczone masło i masło orzechowe. Wyrobić na gładką masę o konsystencji mokrego piasku. Wylepić dno formy do pieczenia na grubość do 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.
Otworzyć puszkę ugotowanego mleka skondensowanego i powstałym z niego karmelem zalać podpieczony spód. Posypać płatkami migdałowymi i solą morską. Wstawić do lodówki, zeby stężało.
Śmietankę 30% zagotować z trzema łyżkami kakao DecoMorreno i zalać tym pokruszoną, gorzką czekoladę. Rózgą mieszać do momentu aż powstanie gładka, błyszcząca polewa. Całość wylać na ostudzony karmel i udekorować według własnego pomysłu. Schłodzić. Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia.