Mazurkowa wariacja z solonym karmelem

EdytaZaremba-Filipek
Mazurkowa wariacja z solonym karmelem

1

0 / 0

Nietypowy, dekadencki mazurek z solonym karmelem. Dla wszystkich, dla których tradycyjne mazurki wydają się zbyt słodkie.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 łyżka kakao decomorreno

250 g ciasteczka zbożowe

2 łyżka masło

5 łyżka masło orzechowe

1 pusz. mleko skondensowane słodzone

200 g czekolada gorzka

50 śmietanka kremowa 30%

0.50 łyżeczka sól morska

50 g płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka i zalać wodą. Gotować 2 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Wystudzić.

2

Ciasteczka zmielić w blenderze na proszek, dodać rozpuszczone masło i masło orzechowe. Wyrobić na gładką masę o konsystencji mokrego piasku. Wylepić dno formy do pieczenia na grubość do 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20 minut.

3

Otworzyć puszkę ugotowanego mleka skondensowanego i powstałym z niego karmelem zalać podpieczony spód. Posypać płatkami migdałowymi i solą morską. Wstawić do lodówki, zeby stężało.

4

Śmietankę 30% zagotować z trzema łyżkami kakao DecoMorreno i zalać tym pokruszoną, gorzką czekoladę. Rózgą mieszać do momentu aż powstanie gładka, błyszcząca polewa. Całość wylać na ostudzony karmel i udekorować według własnego pomysłu. Schłodzić. Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły