Mazurek z powidłami i kremem ganache z białej czekolady
agnieszka.j.marciniak
Krem ganache brzmi poważnie, ale jest bardzo prosty do przygotowania. Ma tylko dwa składniki: śmietankę i białą czekoladę. Słodkość czekolady została przełamana owocowym smakiem powideł. Dla amatorów białej czekolady ten mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
208
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.5 / 4
Krem ganache brzmi poważnie, ale jest bardzo prosty do przygotowania. Ma tylko dwa składniki: śmietankę i białą czekoladę. Słodkość czekolady została przełamana owocowym smakiem powideł. Dla amatorów białej czekolady ten mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
48 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka
400 g masło
1 szkl. cukier puder
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja l
1 szczyp. sól
1 łyżka śmietana
250 śmietanka kremowa 30%
200 g czekolada biała
450 g powidła śliwkowe łowicz
50 szt. jajeczka czekoladowe
Przygotowanie
Z podanych ilości składników wychodzą 3 mazurki: okrągły o średnicy 21 cm oraz dwa prostokątne 25 x 20 cm. Składniki wyłożyć na blat i posiekać drobno masło z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i schować je na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkować (część ciasta zostawić na brzegi) i wykleić wysmarowane masłem blaszki. Z reszty ciasta formować wałeczki i wykonać z nich brzegi (można ozdobić tępą stroną noża). Wstawić ponownie do lodówki na 20 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni. Całkowicie ostudzić.
Krem ganache: Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia (nie zagotować). Odstawić z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili zamieszać, aż czekolada się rozpuści. I teraz najważniejsze - mocno schłodzić w lodówce przez kilka godzin, minimum 2-3 godziny. Najlepiej przygotować krem np. wieczorem i dalej robić go rano. Po schłodzeniu ubić robotem, tak jak ubija się śmietanę - krem wyraźnie zwiększy objętość.
Dekoracja: Mazurek posmarować powidłami (na 3 mazurki potrzeba ok. 1,5 słoika) i schłodzić, żeby powidła się "ściągnęły" - krem nie będzie się z nimi mieszać. Posmarować kremem ganache oraz udekorować czekoladowymi jajeczkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
208
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.