0

Składniki

3 Szklanki
400 Gramów
masło
1 Szklanka
cukier puder
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Jaja L
1 Szczypta
sól
1 Łyżka
śmietana

Krem ganache z białej czekolady

250 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
200 Gramów
Czekolada biała

Dodatkowo

450 Gramów
50 Sztuk
jajeczka czekoladowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z podanych ilości składników wychodzą 3 mazurki: okrągły o średnicy 21 cm oraz dwa prostokątne 25 x 20 cm. Składniki wyłożyć na blat i posiekać drobno masło z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i schować je na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkować (część ciasta zostawić na brzegi) i wykleić wysmarowane masłem blaszki. Z reszty ciasta formować wałeczki i wykonać z nich brzegi (można ozdobić tępą stroną noża). Wstawić ponownie do lodówki na 20 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni. Całkowicie ostudzić.
  2. Krem ganache: Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia (nie zagotować). Odstawić z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili zamieszać, aż czekolada się rozpuści. I teraz najważniejsze - mocno schłodzić w lodówce przez kilka godzin, minimum 2-3 godziny. Najlepiej przygotować krem np. wieczorem i dalej robić go rano. Po schłodzeniu ubić robotem, tak jak ubija się śmietanę - krem wyraźnie zwiększy objętość.
  3. Dekoracja: Mazurek posmarować powidłami (na 3 mazurki potrzeba ok. 1,5 słoika) i schłodzić, żeby powidła się "ściągnęły" - krem nie będzie się z nimi mieszać. Posmarować kremem ganache oraz udekorować czekoladowymi jajeczkami.

Opis

Krem ganache brzmi poważnie, ale jest bardzo prosty do przygotowania. Ma tylko dwa składniki: śmietankę i białą czekoladę. Słodkość czekolady została przełamana owocowym smakiem powideł. Dla amatorów białej czekolady ten mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc.

Podobne przepisy

Pączki domowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki domowe

Faworki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Faworki

Ciasto z kakaowym musem

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto z kakaowym musem

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Chrusty

Przepis
Średni Do 1 godz
Chrusty

Chrusty - łamańce

Przepis
Średni Do 1 godz
Chrusty - łamańce

Faworki

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!