Mazurek z powidłami i kremem ganache z białej czekolady

agnieszka.j.marciniak
Mazurek z powidłami i kremem ganache z białej czekolady

1

3.5 / 4

Krem ganache brzmi poważnie, ale jest bardzo prosty do przygotowania. Ma tylko dwa składniki: śmietankę i białą czekoladę. Słodkość czekolady została przełamana owocowym smakiem powideł. Dla amatorów białej czekolady ten mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


48 porcji

Składniki

3 szkl. mąka lubella puszysta krupczatka

400 g masło

1 szkl. cukier puder

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja l

1 szcz. sól

1 łyżka śmietana

250 śmietanka kremowa 30%

200 g czekolada biała

450 g powidła śliwkowe łowicz

50 szt. jajeczka czekoladowe

Przygotowanie


1

Z podanych ilości składników wychodzą 3 mazurki: okrągły o średnicy 21 cm oraz dwa prostokątne 25 x 20 cm. Składniki wyłożyć na blat i posiekać drobno masło z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i schować je na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkować (część ciasta zostawić na brzegi) i wykleić wysmarowane masłem blaszki. Z reszty ciasta formować wałeczki i wykonać z nich brzegi (można ozdobić tępą stroną noża). Wstawić ponownie do lodówki na 20 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni. Całkowicie ostudzić.

2

Krem ganache: Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia (nie zagotować). Odstawić z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili zamieszać, aż czekolada się rozpuści. I teraz najważniejsze - mocno schłodzić w lodówce przez kilka godzin, minimum 2-3 godziny. Najlepiej przygotować krem np. wieczorem i dalej robić go rano. Po schłodzeniu ubić robotem, tak jak ubija się śmietanę - krem wyraźnie zwiększy objętość.

3

Dekoracja: Mazurek posmarować powidłami (na 3 mazurki potrzeba ok. 1,5 słoika) i schłodzić, żeby powidła się "ściągnęły" - krem nie będzie się z nimi mieszać. Posmarować kremem ganache oraz udekorować czekoladowymi jajeczkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły