Mazurek z masą z białej czekolady z bakaliami

magda
Mazurek z masą z białej czekolady z bakaliami

0

0 / 0

Polecam pyszny, kakaowy, delikatny i kruchy mazurek z masą z białej czekolady z bakaliami. Bardzo łatwy w przygotowaniu więc każdy może zaskoczyć rodzinę i znajomych na święta.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

50 g mąka kukurydziana

100 g skrobia z tapioki

150 g mąka ryżowa

15 g kakao decomorreno

180 g masło

100 g cukier puder

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżeczka proszek do pieczenia

120 g biała czekolada

50 g śmietanka 36%

1 opak. mieszane bakalie

Przygotowanie


1

Kakaowe ciasto kruche. Mąki, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia przesiewamy na blat. Następnie dodajemy zimne masło oraz żółtko i siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy do połączenia składników. Następnie dzielimy otrzymane ciasto na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3.

2

Część o wielkości 2/3 wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki. 1/3 ciasta zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 10 minut.

3

Po tym czasie formujemy dowolnie bok mazurka. Ja wycięłam listki i ułożyłam na obrzeżu formy. Całość chłodzimy jeszcze 15 minut.

4

Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy przez 25 minut.

5

Po upieczeniu ciasto chłodzimy

6

Kiedy ciasto nam wystygnie robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z gazu, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Polewę wylewamy od razu na ciasto i dekorujemy.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły