Mazurek z masą z białej czekolady z bakaliami
magda
Polecam pyszny, kakaowy, delikatny i kruchy mazurek z masą z białej czekolady z bakaliami. Bardzo łatwy w przygotowaniu więc każdy może zaskoczyć rodzinę i znajomych na święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polecam pyszny, kakaowy, delikatny i kruchy mazurek z masą z białej czekolady z bakaliami. Bardzo łatwy w przygotowaniu więc każdy może zaskoczyć rodzinę i znajomych na święta.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
50 g mąka kukurydziana
100 g skrobia z tapioki
150 g mąka ryżowa
15 g kakao decomorreno
180 g masło
100 g cukier puder
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżecz. proszek do pieczenia
120 g biała czekolada
50 g śmietanka 36%
1 opak. mieszane bakalie
Przygotowanie
Kakaowe ciasto kruche. Mąki, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia przesiewamy na blat. Następnie dodajemy zimne masło oraz żółtko i siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy do połączenia składników. Następnie dzielimy otrzymane ciasto na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3.
Część o wielkości 2/3 wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki. 1/3 ciasta zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 10 minut.
Po tym czasie formujemy dowolnie bok mazurka. Ja wycięłam listki i ułożyłam na obrzeżu formy. Całość chłodzimy jeszcze 15 minut.
Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy przez 25 minut.
Po upieczeniu ciasto chłodzimy
Kiedy ciasto nam wystygnie robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z gazu, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Polewę wylewamy od razu na ciasto i dekorujemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka