Mazurek z kajmakiem
m7
To jest absolutnie moje ulubione ciasto i nic tego nigdy nie zmieni!!! Nawet to, że masę kajmakową robi się baaaaardzo długo.
0
0 / 0
To jest absolutnie moje ulubione ciasto i nic tego nigdy nie zmieni!!! Nawet to, że masę kajmakową robi się baaaaardzo długo.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
30 kostka masło
0.50 l śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. bakalie
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. cukier waniliowy
30 dag. mąka pszenna krupczatka lubelli
10 dag. cukier puder
40 dag. cukier
Przygotowanie
Mąkę posiekać z 25 dag masła i cukrem. Dodać przetarte przez sitko żółtka jaj. Wyrobić.
Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną.
Dookoła ciasta i przez jego środek uformować rant.
Piec w temp. 180 stopniach na złoto.
Śmietankę z cukrami i 5 dag masła zagotować i zostawić na małym gazie aż zgęstnieje - najlepiej poczekać, aż masa zda egzamin kropli(upuszczona na talerzyk kopla masy nie rozpływa się i nie skapuje - trochę to trwa, ale warto).
Masę wylać na mazurek przybrać bakaliami wg uznania.