Mazurek z kajmakiem

m7
Mazurek z kajmakiem

0

0 / 0

To jest absolutnie moje ulubione ciasto i nic tego nigdy nie zmieni!!! Nawet to, że masę kajmakową robi się baaaaardzo długo.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


35 porcji

Składniki

30 kost. masło

0.50 l śmietanka kremowa 30%

0.50 szkl. bakalie

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 szt. cukier waniliowy

30 dek. mąka pszenna krupczatka lubelli

10 dek. cukier puder

40 dek. cukier

Przygotowanie


1

Mąkę posiekać z 25 dag masła i cukrem. Dodać przetarte przez sitko żółtka jaj. Wyrobić.

2

Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną.

3

Dookoła ciasta i przez jego środek uformować rant.

4

Piec w temp. 180 stopniach na złoto.

5

Śmietankę z cukrami i 5 dag masła zagotować i zostawić na małym gazie aż zgęstnieje - najlepiej poczekać, aż masa zda egzamin kropli(upuszczona na talerzyk kopla masy nie rozpływa się i nie skapuje - trochę to trwa, ale warto).

6

Masę wylać na mazurek przybrać bakaliami wg uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły