Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami
lubella
0
2.2 / 6
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
250 g masło
100 g cukier puder
100 g cukier kryształ
1 szt. jajko
2 szt. żółtko
1 szczyp. sól
1 szczyp. proszek do pieczenia
500 g serek kremowy
1 opak. cukier waniliowy
150 śmietana 36%
50 g cukier
1 łyżka skórka z cytryny
1 łyżka skórka z pomarańczy
1 opak. mieszane bakalie
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym.
Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj.
Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Rozwałkuj ciasto.
Piecz w temperaturze 160 stopni na złoty kolor.
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym.
Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.