Mazurek wiśniowy z czekoladową chrupką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartosz.kisielewski
![Mazurek wiśniowy z czekoladową chrupką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977083431.jpeg&w=3840&q=75)
Mazurek to tradycyjne ciasto, które musi pojawić się na Wielkanoc, dlatego proponuję mazurek z wiśniowym nadzieniem i czekoladową chrupiącą warstwą.
0
0 / 0
Mazurek to tradycyjne ciasto, które musi pojawić się na Wielkanoc, dlatego proponuję mazurek z wiśniowym nadzieniem i czekoladową chrupiącą warstwą.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
175 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. żółtko jaja kurzego
100 g masło
25 g cukier puder
1 łyżka śmietana 18%
100 g serek mascarpone
3 łyżka konfitura z wiśni łowicz
3 łyżka krem nutella
3 szt. sucharki
4 łyżka wiśnie w syropie
Przygotowanie
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
Serek mascarpone mieszamy z konfiturą wiśniową.
Przygotowujemy czekoladową chrupkę: pokruszone sucharki rozdrabniamy blenderem i mieszamy z kremem czekoladowym.
Na upieczony i wystudzony spód mazurka układamy czekoladową chrupkę, a na niej wiśniowy krem. Dekorujemy wiśniami z syropu.