Mazurek wiśniowy z czekoladową chrupką

bartosz.kisielewski
Mazurek wiśniowy z czekoladową chrupką

0

0 / 0

Mazurek to tradycyjne ciasto, które musi pojawić się na Wielkanoc, dlatego proponuję mazurek z wiśniowym nadzieniem i czekoladową chrupiącą warstwą.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

175 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. żółtko jaja kurzego

100 g masło

25 g cukier puder

1 łyżka śmietana 18%

100 g serek mascarpone

3 łyżka konfitura z wiśni łowicz

3 łyżka krem nutella

3 szt. sucharki

4 łyżka wiśnie w syropie

Przygotowanie


1

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

2

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.

3

Serek mascarpone mieszamy z konfiturą wiśniową.

4

Przygotowujemy czekoladową chrupkę: pokruszone sucharki rozdrabniamy blenderem i mieszamy z kremem czekoladowym.

5

Na upieczony i wystudzony spód mazurka układamy czekoladową chrupkę, a na niej wiśniowy krem. Dekorujemy wiśniami z syropu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły