0

Składniki

ciasto:

350 Gramów
200 Gramów
masło
100 Gramów
cukier puder
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Łyżka
Kwaśna śmietana

masa kajmakowa:

3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
500 Mililitrów
Śmietanka 36%
200 Gramów
cukier

dodatkowo:

2 Łyżki
Migdały blanszowane
1 Łyżka
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  2. Rozwałkuj i wyłóż dużą formę o wymiarach około 20 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta uformuj tak, aby powstał 1 cm brzeg.
  3. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  4. Śmietankę i cukier zagotuj na patelni, co chwilę mieszaj aż masa zgęstniej i nabierze karmelowego koloru.
  5. Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Posmaruj wierzch mazurka.
  6. Wierzch udekoruj migdałami oraz kandyzowanymi pomarańczami.

Opis

Pyszny tradycyjny mazurek, którego smak znają chyba wszyscy :)

Podobne przepisy

Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Muffiny kakaowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny kakaowe

Tarta pomarańczowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Kakaowe lodowe kanapki

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Kakaowe lodowe kanapki

Letni sernik bez pieczenia

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Letni sernik bez pieczenia

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!