Mazurek wielkanocny

decomorreno
Mazurek wielkanocny

0

3.2 / 198

Pyszny tradycyjny mazurek, którego smak znają chyba wszyscy :)

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

200 g masło

350 g mąka lubella puszysta tortowa

100 g cukier puder

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka kwaśna śmietana

500 śmietanka 36%

200 g cukier

3 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka migdały blanszowane

1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

2

Rozwałkuj i wyłóż dużą formę o wymiarach około 20 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta uformuj tak, aby powstał 1 cm brzeg.

3

Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

4

Śmietankę i cukier zagotuj na patelni, co chwilę mieszaj aż masa zgęstniej i nabierze karmelowego koloru.

5

Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Posmaruj wierzch mazurka.

6

Wierzch udekoruj migdałami oraz kandyzowanymi pomarańczami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

500

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły