Mazurek wielkanocny
decomorreno
Pyszny tradycyjny mazurek, którego smak znają chyba wszyscy :)
0
3.2 / 198
Pyszny tradycyjny mazurek, którego smak znają chyba wszyscy :)
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 g masło
350 g mąka lubella puszysta tortowa
100 g cukier puder
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka kwaśna śmietana
500 śmietanka 36%
200 g cukier
3 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka migdały blanszowane
1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj i wyłóż dużą formę o wymiarach około 20 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta uformuj tak, aby powstał 1 cm brzeg.
Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Śmietankę i cukier zagotuj na patelni, co chwilę mieszaj aż masa zgęstniej i nabierze karmelowego koloru.
Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Posmaruj wierzch mazurka.
Wierzch udekoruj migdałami oraz kandyzowanymi pomarańczami.