Mazurek wielkanocny
UlaKarpinska
0
0 / 0
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
30 dag. lubella mąka puszysta krupczatka
20 dag. masło
3 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka kakao decomorreno
5 dag. cukier puder
1 puszka masa kajmakowa
10 dag. bakalie
Przygotowanie
1
Mąkę przesiać na stolicę i posiekać z tłuszczem.
2
Dodać przesiany cukier puder i przetarte przez sito ugotowane żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
3
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Brzegi ciasta podnieść o 2 cm. Piec na blaszce o niskich brzegach. Wstawić do gorącego piekarnika 190-200 stopni i piec do uzyskania złotego koloru.
4
Po upieczeniu i schłodzeniu na mazurek wyłożyć masę kajmakową wymieszaną z kakao. Udekorować ulubionymi bakaliami i posypkami. Smacznego!