Wielkanocny mazurek cytrynowy

Lubella
Wielkanocny mazurek cytrynowy

0

0 / 0

Mazurek cytrynowy to doskonała propozycja na wielkanocny stół! Jego delikatne, kruche ciasto idealnie komponuje się z aksamitnym, lekko kwaskowatym kremem cytrynowym. To ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale także pięknym wyglądem – posypane płatkami migdałów stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Jeśli lubisz połączenie słodyczy z cytrusową nutą, ten mazurek będzie strzałem w dziesiątkę!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Kruchy spód

200 g mąka pszenna lubella

100 g masło

50 g cukier puder

1 szt. żółtko

1 łyżka zimna woda

Krem cytrynowy

3 szt. cytryna

100 g cukier

3 szt. żółtka

1 szt. jajko

50 g masło

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania kruchego spodu. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i pokrojone masło. Rozcieraj palcami, aż masa przypomina kruszonkę.

2

Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut.

3

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim prostokątną formę do mazurka. Nakłuj widelcem.

4

Piecz w 180°C przez około 15-18 minut, aż będzie złociste. Odstaw do ostygnięcia.

5

W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W rondelku ubij jajko i żółtka z cukrem. Dodaj sok i skórkę z cytryn.

6

Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 8-10 minut).

7

Ściągnij masę z ognia, dodaj masło i wymieszaj do uzyskania gładkiego kremu.

8

Odstaw do ostygnięcia, a następnie rozsmaruj na upieczonym spodzie.

9

Udekoruj płatkami migdałów.

10

Mazurek cytrynowy jest najlepszy po kilku godzinach w lodówce, gdy krem dobrze się zetnie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

4751

kcal

Białka

77

gram

Węglowodany

604

gram

Tłuszcze

221

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły