Mazurek wielkanocny

UlaKarpinska
Mazurek wielkanocny

0

0 / 0

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

30 dek. lubella mąka puszysta krupczatka

20 dek. masło

3 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka kakao decomorreno

5 dek. cukier puder

1 pusz. masa kajmakowa

10 dek. bakalie

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolicę i posiekać z tłuszczem.

2

Dodać przesiany cukier puder i przetarte przez sito ugotowane żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.

3

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Brzegi ciasta podnieść o 2 cm. Piec na blaszce o niskich brzegach. Wstawić do gorącego piekarnika 190-200 stopni i piec do uzyskania złotego koloru.

4

Po upieczeniu i schłodzeniu na mazurek wyłożyć masę kajmakową wymieszaną z kakao. Udekorować ulubionymi bakaliami i posypkami. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły