Mazurek wielkanocny
asiad000
Tradycyjny mazurek - pyszne, kruche ciasto pokryte masą kajmakową i udekorowane bakaliami. Idealne na świąteczny stół!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
177
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tradycyjny mazurek - pyszne, kruche ciasto pokryte masą kajmakową i udekorowane bakaliami. Idealne na świąteczny stół!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jaja kurze całe
100 g masło
100 g cukier puder
1 opak. masa kajmakowa
3 łyżka kakao decomorreno
20 g orzechy ziemne
50 g rodzynki
30 g wiórki kokosowe
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Z mąki, masła, cukru pudru i jajka zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć na blaszce.
Piec mazurka przez około 25 minut, do zezłocenia. Wystudzić.
Część masy kajmakowej przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Pozostałą masę krówkową rozsmarować na mazurku. Z masy kakaowej zrobić dowolne napisy lub wzory.
Udekorować mazurka wybranymi dodatkami, na przykład orzechami, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, posypką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
177
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.