Mazurek wielkanocny

asiad000
Mazurek wielkanocny

1

0 / 0

Tradycyjny mazurek - pyszne, kruche ciasto pokryte masą kajmakową i udekorowane bakaliami. Idealne na świąteczny stół!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. jaja kurze całe

100 g masło

100 g cukier puder

1 opak. masa kajmakowa

3 łyżka kakao decomorreno

20 g orzechy ziemne

50 g rodzynki

30 g wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką.

2

Z mąki, masła, cukru pudru i jajka zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć na blaszce.

3

Piec mazurka przez około 25 minut, do zezłocenia. Wystudzić.

4

Część masy kajmakowej przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Pozostałą masę krówkową rozsmarować na mazurku. Z masy kakaowej zrobić dowolne napisy lub wzory.

5

Udekorować mazurka wybranymi dodatkami, na przykład orzechami, rodzynkami, wiorkami kokosowymi, posypką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

177

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły