Mazurek wielkanocny
Lubella
Rewelacyjny kruchy spód, masa chałwowa z migdałami i masłem orzechowym, a do tego chrupiąca posypka. Przepyszny mazurek wielkanocny, obok którego nie można przejść obojętnie. Wyśmienity w smaku, piękny w prezencji!
0
0 / 0
Rewelacyjny kruchy spód, masa chałwowa z migdałami i masłem orzechowym, a do tego chrupiąca posypka. Przepyszny mazurek wielkanocny, obok którego nie można przejść obojętnie. Wyśmienity w smaku, piękny w prezencji!
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Spód
180 g lubella mąka luksusowa
90 g masło
20 g cukier puder
1 szt. żółtko
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. śmietana 18%
1 szczyp. sól himalajska
Nadzienie
100 g chałwa orzechowa
20 g masło orzechowe
80 g śmietana 36%
1 łyżka cukier puder
60 g migdały
1 łyżka pistacje obrane
1 łyżka orzechy włoskie
1 łyżka płatki kokosowe
1 łyżka płatki migdałowe
20 g czekolada gorzka
Przygotowanie
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruchy spód pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
Migdały rozdrabniamy w malakserze. Chałwę, masło orzechowe i cukier puder miksujemy razem ze śmietaną, a następnie podgotowujemy na małym ogniu przez około 3 min, aż masa lekko zgęstnieje. Dodajemy migdały i po lekkim przestygnięciu wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Na suchej patelni prażymy osobno płatki migdałowe i płatki kokosowe, a orzechy włoskie i pistacje siekamy na mniejsze kawałki.
Na upieczony spód wykładamy schłodzoną masę, a następnie całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy płatkami migdałowymi, płatkami kokosowymi, orzechami włoskimi i pistacjami.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka