Mazurek wielkanocny

Lubella
Mazurek wielkanocny

0

0 / 0

Rewelacyjny kruchy spód, masa chałwowa z migdałami i masłem orzechowym, a do tego chrupiąca posypka. Przepyszny mazurek wielkanocny, obok którego nie można przejść obojętnie. Wyśmienity w smaku, piękny w prezencji!

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Spód

180 g lubella mąka luksusowa

90 g masło

20 g cukier puder

1 szt. żółtko

1 łyżecz. cukier waniliowy

1 łyżecz. śmietana 18%

1 szczyp. sól himalajska

Nadzienie

100 g chałwa orzechowa

20 g masło orzechowe

80 g śmietana 36%

1 łyżka cukier puder

60 g migdały

1 łyżka pistacje obrane

1 łyżka orzechy włoskie

1 łyżka płatki kokosowe

1 łyżka płatki migdałowe

20 g czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.

2

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruchy spód pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.

3

Migdały rozdrabniamy w malakserze. Chałwę, masło orzechowe i cukier puder miksujemy razem ze śmietaną, a następnie podgotowujemy na małym ogniu przez około 3 min, aż masa lekko zgęstnieje. Dodajemy migdały i po lekkim przestygnięciu wkładamy do lodówki na około 15 minut.

4

Na suchej patelni prażymy osobno płatki migdałowe i płatki kokosowe, a orzechy włoskie i pistacje siekamy na mniejsze kawałki.

5

Na upieczony spód wykładamy schłodzoną masę, a następnie całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy płatkami migdałowymi, płatkami kokosowymi, orzechami włoskimi i pistacjami.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły