Mazurek truskawkowy z marmurkiem z białej czekolady

kraina.miodem.plynaca
Mazurek truskawkowy z marmurkiem z białej czekolady

0

0 / 0

Wielkanocny Mazurek na kruchym cieście z truskawkowo-czekoladowym nadzieniem. Prosty, szybki i... piękny. Idealny nie tylko na wielkanocny stół, ale i na co dzień.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

280 g mąka pszenna lubella

100 g masło

2 szt. żółtka

2 łyżka śmietana kwaśna

2 łyżka cukier puder

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

50 g biała czekolada

2 łyżka śmietana 30%

2 łyżka płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Z mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, śmietany oraz cukru pudru szybko wyrobić kruche ciasto i odłożyć około 80 gramów. Ciasto wyłożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na kształt dużego jaja. Z odłożonego ciasta zrobić rulonik (aby zrobić obręcz Naszego mazurka), a z pozostałego ciasta wykroić kształt motylka i 2 jajeczka. Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia i ponakłuwać widelcem wierzch, aby zapobiec wybrzuszeniu ciasta. Dodać rulonik, na ruloniku ułożyć wykrawane wzorki. Piec około 17 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

2

Czekoladę oraz kremówkę podgrzać do momentu, aż czekolada się dokładnie roztopi. Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć dżem truskawkowy oraz porobić kleksy z czekolady i delikatnie wymieszać robiąc esy-floresy. Wierzch posypać płatkami migdałów. Gotowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły