Mazurek truskawkowy z marmurkiem z białej czekolady
kraina.miodem.plynaca
Wielkanocny Mazurek na kruchym cieście z truskawkowo-czekoladowym nadzieniem. Prosty, szybki i... piękny. Idealny nie tylko na wielkanocny stół, ale i na co dzień.
0
0 / 0
Wielkanocny Mazurek na kruchym cieście z truskawkowo-czekoladowym nadzieniem. Prosty, szybki i... piękny. Idealny nie tylko na wielkanocny stół, ale i na co dzień.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
280 g mąka pszenna lubella
100 g masło
2 szt. żółtka
2 łyżka śmietana kwaśna
2 łyżka cukier puder
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
50 g biała czekolada
2 łyżka śmietana 30%
2 łyżka płatki migdałowe
Przygotowanie
Z mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, śmietany oraz cukru pudru szybko wyrobić kruche ciasto i odłożyć około 80 gramów. Ciasto wyłożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na kształt dużego jaja. Z odłożonego ciasta zrobić rulonik (aby zrobić obręcz Naszego mazurka), a z pozostałego ciasta wykroić kształt motylka i 2 jajeczka. Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia i ponakłuwać widelcem wierzch, aby zapobiec wybrzuszeniu ciasta. Dodać rulonik, na ruloniku ułożyć wykrawane wzorki. Piec około 17 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Czekoladę oraz kremówkę podgrzać do momentu, aż czekolada się dokładnie roztopi. Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć dżem truskawkowy oraz porobić kleksy z czekolady i delikatnie wymieszać robiąc esy-floresy. Wierzch posypać płatkami migdałów. Gotowe!