0

Składniki

280 Gramów
Mąka pszenna Lubella
100 Gramów
masło
2 Sztuki
ŻÓŁTKA
2 Łyżki
Śmietana kwaśna
2 Łyżki
cukier puder
1 Opakowanie
ingridient
dżem łowicz 100% truskawka
50 Gramów
Biała czekolada
2 Łyżki
Śmietana 30%
2 Łyżki
płatki migdałowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, śmietany oraz cukru pudru szybko wyrobić kruche ciasto i odłożyć około 80 gramów. Ciasto wyłożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na kształt dużego jaja. Z odłożonego ciasta zrobić rulonik (aby zrobić obręcz Naszego mazurka), a z pozostałego ciasta wykroić kształt motylka i 2 jajeczka. Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia i ponakłuwać widelcem wierzch, aby zapobiec wybrzuszeniu ciasta. Dodać rulonik, na ruloniku ułożyć wykrawane wzorki. Piec około 17 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  2. Czekoladę oraz kremówkę podgrzać do momentu, aż czekolada się dokładnie roztopi. Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć dżem truskawkowy oraz porobić kleksy z czekolady i delikatnie wymieszać robiąc esy-floresy. Wierzch posypać płatkami migdałów. Gotowe!

Opis

Wielkanocny Mazurek na kruchym cieście z truskawkowo-czekoladowym nadzieniem. Prosty, szybki i... piękny. Idealny nie tylko na wielkanocny stół, ale i na co dzień.

Podobne przepisy

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Muffiny kakaowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny kakaowe

Ptysie

Przepis
Średni Do 1 godz
Ptysie

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciastka szachownica

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Ciasto drożdżowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Ciasto kakaowo bananowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Ciasto kakaowo bananowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!