Mazurek tradycyjny

kontakt_1
Mazurek tradycyjny

Średnia 3.3 / 7

Oceń!

Niezawodny przepis na tradycyjnego mazurka.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g masło

100 g cukier puder

250 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 puszka gotowa masa kajmakowa

1 szkl. figi suszone

1 l tymbark czarna porzeczka

Przygotowanie


Masło, mąkę i cukier puder ucieramy na gładką masę dodając powoli żółtka. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki.

Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy masłem. Wykładamy gotowym ciastem dokładnie mocno przyciskając do dna formy i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na ostudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy bakaliami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1209

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

179

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły