Mazurek tradycyjny
kontakt_1
0
3.3 / 7
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g masło
100 g cukier puder
250 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 pusz. gotowa masa kajmakowa
1 szkl. figi suszone
1 l tymbark czarna porzeczka
Przygotowanie
1
Masło, mąkę i cukier puder ucieramy na gładką masę dodając powoli żółtka. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki.
2
Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy masłem. Wykładamy gotowym ciastem dokładnie mocno przyciskając do dna formy i nakłuwamy widelcem.
3
Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na ostudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy bakaliami.