Mazurek tradycyjny

kontakt_1
Mazurek tradycyjny

0

3.3 / 7

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g masło

100 g cukier puder

250 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 pusz. gotowa masa kajmakowa

1 szkl. figi suszone

1 l tymbark czarna porzeczka

Przygotowanie


1

Masło, mąkę i cukier puder ucieramy na gładką masę dodając powoli żółtka. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki.

2

Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy masłem. Wykładamy gotowym ciastem dokładnie mocno przyciskając do dna formy i nakłuwamy widelcem.

3

Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na ostudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy bakaliami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły