Mazurek śliwka w czekoladzie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MartaPedoo
![Mazurek śliwka w czekoladzie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6012-1702057895388.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
1 łyżka śmietana 18%
100 g masło
250 g serek mascarpone
100 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. żelatyna
2 łyżka cukier puder
2 łyżka powidła śliwkowe łowicz
100 g mleczna czekolada
12 szt. śliwki w czekoladzie
1 opak. polewa czekoladowa
Przygotowanie
Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wykładamy do podłużnej formy i pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone i żelatyną.
Ciasto smarujemy powidłami. Na wierzch wykładamy masę i układamy śliwki w czekoladzie.
Schładzamy kilka godzin w lodówce.