Mazurek śliwka w czekoladzie
MartaPedoo
0
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
1 łyżka śmietana 18%
100 g masło
250 g serek mascarpone
100 śmietanka kremowa 30%
1 łyżeczka żelatyna
2 łyżka cukier puder
2 łyżka powidła śliwkowe łowicz
100 g mleczna czekolada
12 szt. śliwki w czekoladzie
1 opak. polewa czekoladowa
Przygotowanie
Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wykładamy do podłużnej formy i pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone i żelatyną.
Ciasto smarujemy powidłami. Na wierzch wykładamy masę i układamy śliwki w czekoladzie.
Schładzamy kilka godzin w lodówce.