Mazurek śliwka w czekoladzie

MartaPedoo
Mazurek śliwka w czekoladzie

0

0 / 0

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka cukier

1 łyżka śmietana 18%

100 g masło

250 g serek mascarpone

100 śmietanka kremowa 30%

1 łyżecz. żelatyna

2 łyżka cukier puder

2 łyżka powidła śliwkowe łowicz

100 g mleczna czekolada

12 szt. śliwki w czekoladzie

1 opak. polewa czekoladowa

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do lodówki na pół godziny.

2

Następnie wykładamy do podłużnej formy i pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach.

3

Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy.

4

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietankę ubijamy i łączymy z mascarpone i żelatyną.

5

Ciasto smarujemy powidłami. Na wierzch wykładamy masę i układamy śliwki w czekoladzie.

6

Schładzamy kilka godzin w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

846

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły