Mazurek różany
bartosz.kisielewski
Pyszny, pachnący różami mazurek z kremowym i delikatnym nadzieniem to idealny deser na Wielkanocny stół.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
293
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny, pachnący różami mazurek z kremowym i delikatnym nadzieniem to idealny deser na Wielkanocny stół.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
175 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. żółtko jaja kurzego
100 g masło
25 g cukier puder
1 łyżka śmietana 18%
100 g serek mascarpone
100 g konfitura z płatków róży
100 g biała czekolada
3 łyżka płatki migdałowe
Przygotowanie
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej konfiturę z płatków róż i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony spód mazurka i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
293
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.