Mazurek różany

bartosz.kisielewski
Mazurek różany

0

0 / 0

Pyszny, pachnący różami mazurek z kremowym i delikatnym nadzieniem to idealny deser na Wielkanocny stół.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

175 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. żółtko jaja kurzego

100 g masło

25 g cukier puder

1 łyżka śmietana 18%

100 g serek mascarpone

100 g konfitura z płatków róży

100 g biała czekolada

3 łyżka płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

2

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.

3

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

4

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej konfiturę z płatków róż i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony spód mazurka i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły