Mazurek piernikowy
goodfoodlover
Nasza wyjątkowa wariacja na temat mazurka. Proponujemy niesztampowy przepis na ciasto z piernikiem. Mazurek piernikowy to deser idealny na każdą okazję - bez względu na porę roku i charakter uroczystości!
0
5 / 1
Nasza wyjątkowa wariacja na temat mazurka. Proponujemy niesztampowy przepis na ciasto z piernikiem. Mazurek piernikowy to deser idealny na każdą okazję - bez względu na porę roku i charakter uroczystości!
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól
450 g mąka pszenna krupczatka lubelli
200 g masło
120 g cukier puder
300 g powidła śliwkowe łowicz
0.50 szkl. morele suszone
0.20 szkl. migdały
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. przyprawa do piernika
2 łyżka maślanka
1 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka miód
Przygotowanie
Do mąki dodać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.
Następnie dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka, maślankę i szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować krążek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
W tym czasie przygotować blachę o wymiarach 28cm/23cm lub o zbliżonej wielkości. Dno formy wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną cześć rozwałkować na grubość ok. 7mm do 10mm i przełożyć do formy.
Powierzchnię ciasta należy nakłuć widelcem, aby w trakcie pieczenia nie podnosiła się i nie wyrastała.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto należy obserwować, gdyż każdy piekarnik ma indywidualne właściwości, ciasto powinno być zrumienione.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto należy całkowicie wystudzić, co da gwarancje jego kruchości.
Miód należy rozpuścić w rondlu i dodać w formie płynnej do powideł, a następnie całość wymieszać i wyłożyć na powierzchnię ciasta.
Z pozostałej części ciasta uformować wałek na brzeg wypieku oraz liście i ułożyć na spodzie ciasta, ozdobić suszonymi morelami oraz pozbawionymi skórki migdałami.
Blachę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika na 15 do 20 minut w temperaturze 180 stopni obserwując stopień wypieczenia.
Ciasto wyciągnąć z formy i kroić po całkowitym wystudzeniu.