0

Składniki

1 Łyżka
ingridient
Kakao DecoMorreno
1 Szczypta
sól
450 Gramów
mąka pszenna krupczatka Lubelli
200 Gramów
masło
120 Gramów
cukier puder
300 Gramów
powidła śliwkowe
0.5 Szklanki
morele suszone
0.2 Szklanki
migdały
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
przyprawa do piernika
2 Łyżki
Maślanka
3 Łyżki
miód
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do mąki dodać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.
  2. Następnie dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka, maślankę i szybko zagnieść ciasto.
  3. Z ciasta uformować krążek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
  4. W tym czasie przygotować blachę o wymiarach 28cm/23cm lub o zbliżonej wielkości. Dno formy wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną cześć rozwałkować na grubość ok. 7mm do 10mm i przełożyć do formy.
  6. Powierzchnię ciasta należy nakłuć widelcem, aby w trakcie pieczenia nie podnosiła się i nie wyrastała.
  7. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto należy obserwować, gdyż każdy piekarnik ma indywidualne właściwości, ciasto powinno być zrumienione.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto należy całkowicie wystudzić, co da gwarancje jego kruchości.
  9. Miód należy rozpuścić w rondlu i dodać w formie płynnej do powideł, a następnie całość wymieszać i wyłożyć na powierzchnię ciasta.
  10. Z pozostałej części ciasta uformować wałek na brzeg wypieku oraz liście i ułożyć na spodzie ciasta, ozdobić suszonymi morelami oraz pozbawionymi skórki migdałami.
  11. Blachę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika na 15 do 20 minut w temperaturze 180 stopni obserwując stopień wypieczenia.
  12. Ciasto wyciągnąć z formy i kroić po całkowitym wystudzeniu.

Opis

Piękna kooperacja mazurka z piernikiem. Ciasto idealne na każdą okazję, bez względu na porę roku :)

Podobne przepisy

Mazurek kakaowo migdałowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Mazurek kakaowo migdałowy

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciasto z kakaowym musem

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto z kakaowym musem

Tarta pomarańczowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Krem Kakaowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Krem Kakaowy

Piernik z suszonymi śliwkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Piernik z suszonymi śliwkami

Kakaowa Babka Wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa Babka Wielkanocna

Babka wielkanocna z polewą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna z polewą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!