Mazurek piernikowy

goodfoodlover
Mazurek piernikowy

0

5 / 1

Nasza wyjątkowa wariacja na temat mazurka. Proponujemy niesztampowy przepis na ciasto z piernikiem. Mazurek piernikowy to deser idealny na każdą okazję - bez względu na porę roku i charakter uroczystości!

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szczyp. sól

450 g mąka pszenna krupczatka lubelli

200 g masło

120 g cukier puder

300 g powidła śliwkowe łowicz

0.50 szkl. morele suszone

0.20 szkl. migdały

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. przyprawa do piernika

2 łyżka maślanka

1 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka miód

Przygotowanie


1

Do mąki dodać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.

2

Następnie dodać zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka, maślankę i szybko zagnieść ciasto.

3

Z ciasta uformować krążek, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.

4

W tym czasie przygotować blachę o wymiarach 28cm/23cm lub o zbliżonej wielkości. Dno formy wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną cześć rozwałkować na grubość ok. 7mm do 10mm i przełożyć do formy.

6

Powierzchnię ciasta należy nakłuć widelcem, aby w trakcie pieczenia nie podnosiła się i nie wyrastała.

7

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia ciasto należy obserwować, gdyż każdy piekarnik ma indywidualne właściwości, ciasto powinno być zrumienione.

8

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto należy całkowicie wystudzić, co da gwarancje jego kruchości.

9

Miód należy rozpuścić w rondlu i dodać w formie płynnej do powideł, a następnie całość wymieszać i wyłożyć na powierzchnię ciasta.

10

Z pozostałej części ciasta uformować wałek na brzeg wypieku oraz liście i ułożyć na spodzie ciasta, ozdobić suszonymi morelami oraz pozbawionymi skórki migdałami.

11

Blachę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika na 15 do 20 minut w temperaturze 180 stopni obserwując stopień wypieczenia.

12

Ciasto wyciągnąć z formy i kroić po całkowitym wystudzeniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły