Mazurek orzechowy
goniurka
Orzechowy mazurek - przepyszny na święta Wielkanocne.
0
0 / 0
Orzechowy mazurek - przepyszny na święta Wielkanocne.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
20 dag. cukier
1.50 łyżka mąka ziemniaczana
7 szt. jaja l
1 szkl. cukier
20 dag. cukier
2 łyżka kakao decomorreno
5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżecz. proszek do pieczenia
25 dag. orzechy włoskie
5 szt. białko jaja kurzego
1.50 łyżka miód pszczeli
1 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 l mleko uht 3,2%
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 kostka margaryna mleczna
1 szt. polewa czekoladowa
Przygotowanie
Wykonanie Pierwszego Placka - kakaowego: Białko ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć z mąką i wymieszać z resztą (łyżką, żeby nie opadło). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 minut.
Wykonanie drugiego placka - orzechowego: Białka ubić na sztywno. Dodać zmielone orzechy i połączyć z resztą składników. Piec w temperaturze 180 stop. około 25-30 minut.
Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować razem z cukrem. Utrzeć żółtka z mąką i resztą mleka. Wlać na gotujące się mleko - zrobi się budyń. Po wystudzeniu dodać go do utartego masła i wymieszać na jednolity krem.
Przekroić ciemne ciasto na dwie części. Układać na spód blaszki ciemne, potem połowę kremu, orzechowe ciasto, resztę kremu i na wierzchu ciemne ciasto. Na wierzchu polać ciasto czekoladową polewą i ozdobić mazurka według własnego uznania. SMACZNEGO!