Mazurek orzechowy

goniurka
Mazurek orzechowy

0

0 / 0

Orzechowy mazurek - przepyszny na święta Wielkanocne.

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

20 dag. cukier

1.50 łyżka mąka ziemniaczana

7 szt. jaja l

1 szkl. cukier

20 dag. cukier

2 łyżka kakao decomorreno

5 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżecz. proszek do pieczenia

25 dag. orzechy włoskie

5 szt. białko jaja kurzego

1.50 łyżka miód pszczeli

1 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 l mleko uht 3,2%

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 kostka margaryna mleczna

1 szt. polewa czekoladowa

Przygotowanie


1

Wykonanie Pierwszego Placka - kakaowego: Białko ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć z mąką i wymieszać z resztą (łyżką, żeby nie opadło). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 minut.

2

Wykonanie drugiego placka - orzechowego: Białka ubić na sztywno. Dodać zmielone orzechy i połączyć z resztą składników. Piec w temperaturze 180 stop. około 25-30 minut.

3

Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować razem z cukrem. Utrzeć żółtka z mąką i resztą mleka. Wlać na gotujące się mleko - zrobi się budyń. Po wystudzeniu dodać go do utartego masła i wymieszać na jednolity krem.

4

Przekroić ciemne ciasto na dwie części. Układać na spód blaszki ciemne, potem połowę kremu, orzechowe ciasto, resztę kremu i na wierzchu ciemne ciasto. Na wierzchu polać ciasto czekoladową polewą i ozdobić mazurka według własnego uznania. SMACZNEGO!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

7558

kcal

Białka

161

gram

Węglowodany

781

gram

Tłuszcze

416

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły