Mazurek kakaowo migdałowy

decomorreno
Mazurek kakaowo migdałowy

1

5 / 1

Tradycyjne ciasto kuchni polskiej pieczone w okresie wielkanocnym - mazurek. Nasza receptura sprawi, że na Twoim stole pojawi się kakaowo-migdałowy przysmak! Do wypieku potrzebne będą Ci m.in.: migdały mielone, marcepan, dżem śliwkowy, białka i żółtka jaja kurzego oraz dwie łyżki rumu.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

80 g mąka pszenna krupczatka lubelli

100 g migdały mielone

230 g cukier puder

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

265 g masło

4 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka kakao decomorreno

0.20 łyżecz. olejek migdałowy

200 g marcepan

1 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka rum

2 łyżecz. dżem śliwkowy niskosłodzony

50 g migdały

Przygotowanie


1

Ciasto: mieszamy 80 g mąki, 100g uprzednio obranych i zmielonych migdałów i proszek do pieczenia. Dodajemy 65 g rozdrobnionego masła, 70g cukru pudru (ok. pół szklanki), 2 żółtka i olejek migdałowy, i szybko zagniatamy ciasto. Następnie foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niej ciasto. Odstawiamy. Przygotowujemy brzeg ciasta: miksujemy pokruszony marcepan z białkiem jednego jajka i łyżką rumu na jednolitą masę. Dekorujemy brzegi ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 16-19 minut.

2

Masa kakaowa: Kostkę masła (200g) ucieramy na pulchną masę ze szklanką cukru pudru (160g), ciągle ucierając dodajemy 2 żółtka, 3 łyżki kakao i łyżkę rumu.

3

Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem śliwkowy, następnie masę kakaową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzory na wierzchu mazurka. Na koniec dekorujemy ciasto migdałami.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły