Mazurek kakaowo migdałowy
decomorreno
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej pieczone w okresie wielkanocnym - mazurek. Nasza receptura sprawi, że na Twoim stole pojawi się kakaowo-migdałowy przysmak! Do wypieku potrzebne będą Ci m.in.: migdały mielone, marcepan, dżem śliwkowy, białka i żółtka jaja kurzego oraz dwie łyżki rumu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
536
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej pieczone w okresie wielkanocnym - mazurek. Nasza receptura sprawi, że na Twoim stole pojawi się kakaowo-migdałowy przysmak! Do wypieku potrzebne będą Ci m.in.: migdały mielone, marcepan, dżem śliwkowy, białka i żółtka jaja kurzego oraz dwie łyżki rumu.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
80 g mąka pszenna krupczatka lubelli
100 g migdały mielone
230 g cukier puder
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
265 g masło
4 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka kakao decomorreno
0.20 łyżecz. olejek migdałowy
200 g marcepan
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka rum
2 łyżecz. dżem śliwkowy niskosłodzony
50 g migdały
Przygotowanie
Ciasto: mieszamy 80 g mąki, 100g uprzednio obranych i zmielonych migdałów i proszek do pieczenia. Dodajemy 65 g rozdrobnionego masła, 70g cukru pudru (ok. pół szklanki), 2 żółtka i olejek migdałowy, i szybko zagniatamy ciasto. Następnie foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niej ciasto. Odstawiamy. Przygotowujemy brzeg ciasta: miksujemy pokruszony marcepan z białkiem jednego jajka i łyżką rumu na jednolitą masę. Dekorujemy brzegi ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 16-19 minut.
Masa kakaowa: Kostkę masła (200g) ucieramy na pulchną masę ze szklanką cukru pudru (160g), ciągle ucierając dodajemy 2 żółtka, 3 łyżki kakao i łyżkę rumu.
Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem śliwkowy, następnie masę kakaową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzory na wierzchu mazurka. Na koniec dekorujemy ciasto migdałami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
536
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.