1

Składniki

3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
80 Gramów
mąka pszenna krupczatka Lubelli
100 Gramów
Migdały mielone
230 Gramów
cukier puder
0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
265 Gramów
masło
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
0.2 Łyżeczki
Olejek migdałowy
200 Gramów
Marcepan
1 Sztuka
białko jaja kurzego
2 Łyżki
rum
2 Łyżeczki
Dżem śliwkowy niskosłodzony
50 Gramów
migdały
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto: mieszamy 80 g mąki, 100g uprzednio obranych i zmielonych migdałów i proszek do pieczenia. Dodajemy 65 g rozdrobnionego masła, 70g cukru pudru (ok. pół szklanki), 2 żółtka i olejek migdałowy, i szybko zagniatamy ciasto. Następnie foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niej ciasto. Odstawiamy. Przygotowujemy brzeg ciasta: miksujemy pokruszony marcepan z białkiem jednego jajka i łyżką rumu na jednolitą masę. Dekorujemy brzegi ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 16-19 minut.
  2. Masa kakaowa: Kostkę masła (200g) ucieramy na pulchną masę ze szklanką cukru pudru (160g), ciągle ucierając dodajemy 2 żółtka, 3 łyżki kakao i łyżkę rumu.
  3. Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem śliwkowy, następnie masę kakaową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy wzory na wierzchu mazurka. Na koniec dekorujemy ciasto migdałami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!