Mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977428776.jpeg&w=3840&q=75)
Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w wykonaniu deser wielkanocny :)
0
3.2 / 59
Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w wykonaniu deser wielkanocny :)
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta krupczatka
200 g masło
100 g cukier puder
3 szt. żółtko ugotowane na twardo
1 opak. masa kajmakowa
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców czarna porzeczka
Przygotowanie
Mąkę posiekać nożem z zimnym masłem.
Dodać cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Formę (prostokątna 30x25 cm) wyłożyć ciastem na grubość około 5 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Ostudzić.
Na spód kruchego ciasta wyłożyć masę kajmakową, zostawiając 2-3 łyżki do dekoracji wierzchu, kolejno posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na wierzchu porobić szlaczki z pozostałej masy kajmakowej, udekorować słupkami migdałów.