Mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym

maspexdigital
Mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym

0

3.2 / 59

Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w wykonaniu deser wielkanocny :)

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g mąka lubella puszysta krupczatka

200 g masło

100 g cukier puder

3 szt. żółtko ugotowane na twardo

1 opak. masa kajmakowa

1 opak. dżem łowicz 100% z owoców czarna porzeczka

Przygotowanie


1

Mąkę posiekać nożem z zimnym masłem.

2

Dodać cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

3

Formę (prostokątna 30x25 cm) wyłożyć ciastem na grubość około 5 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Ostudzić.

4

Na spód kruchego ciasta wyłożyć masę kajmakową, zostawiając 2-3 łyżki do dekoracji wierzchu, kolejno posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

5

Na wierzchu porobić szlaczki z pozostałej masy kajmakowej, udekorować słupkami migdałów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły