Mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym
maspexdigital
Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w wykonaniu deser wielkanocny :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 59
Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w wykonaniu deser wielkanocny :)
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta krupczatka
200 g masło
100 g cukier puder
3 szt. żółtko ugotowane na twardo
1 opak. masa kajmakowa
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców czarna porzeczka
Przygotowanie
Mąkę posiekać nożem z zimnym masłem.
Dodać cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Formę (prostokątna 30x25 cm) wyłożyć ciastem na grubość około 5 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Ostudzić.
Na spód kruchego ciasta wyłożyć masę kajmakową, zostawiając 2-3 łyżki do dekoracji wierzchu, kolejno posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na wierzchu porobić szlaczki z pozostałej masy kajmakowej, udekorować słupkami migdałów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.