0

Składniki

Ciasto kruche:

300 Gramów
200 Gramów
Masło zimne
100 Gramów
cukier puder
3 Sztuki
Żółtko ugotowane na twardo

Dodatkowo:

1 Opakowanie
masa kajmakowa
1 Opakowanie
ingridient
dżem czarna porzeczka 100% Łowicz
1 Garść
migdały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę posiekać nożem z zimnym masłem.
  2. Dodać cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Formę (prostokątna 30x25 cm) wyłożyć ciastem na grubość około 5 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Ostudzić.
  4. Na spód kruchego ciasta wyłożyć masę kajmakową, zostawiając 2-3 łyżki do dekoracji wierzchu, kolejno posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
  5. Na wierzchu porobić szlaczki z pozostałej masy kajmakowej, udekorować słupkami migdałów.

Opis

Mazurek kajmakowy to bardzo prosty w wykonaniu deser wielkanocny :)

Podobne przepisy

Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczk...

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczki i migdałami

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Kolorowe ciasteczka z kruszonką z płatków

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kolorowe ciasteczka z kruszonką z płatków

Mini tarteletki czekoladowe z kremem gruszkowym i karmelizow...

Przepis
Średni Do 2 godz
Mini tarteletki czekoladowe z kremem gruszkowym i karmelizowaną gruszką

Wielkanocne ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Wielkanocne ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym

Ciasto migdałowe

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto migdałowe

Kawowe brownie

Przepis
Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Mazurek kakaowo migdałowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Mazurek kakaowo migdałowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!