Mazurek jaglany

decomorreno
Mazurek jaglany

0

5 / 2

Jaglana wersja mazurka zachwyci każdego smakosza :) Spróbujcie koniecznie!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

150 g mąka jaglana

50 g kakao decomorreno

100 g mąka ziemniaczana

170 g olej kokosowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

30 g ksylitol

400 śmietanka kokosowa

3 łyżka ksylitol

125 g maliny

1 szt. granat

Przygotowanie


1

Mąkę jaglaną wymieszaj z kakao, ksylitolem w pudrze i szczyptą soli. Przesiej składniki przez sito.

2

Dodaj zimny olej kokosowy oraz żółtka i szybko zagnieć, najlepiej malakserem. Owiń w folią spożywczą i włóż do lodówki do chłodzenia na minimum godzinę.

3

Rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na pomocą noża wytnij kształt jajka. Z pozostałych ścinków, uformuj brzegi.

4

Włóż ponownie do lodówki, na 30 minut.

5

Przed pieczeniem nakłuj widelcem spód i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.

6

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto jest bardzo kruche, dlatego delikatnie zsuń je z papieru przed serwowaniem.

7

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z ksylitolem. Udekoruj wierzch tarty ubitą śmietanką i posyp owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły