Mazurek jaglany

Kakao DecoMorreno
Mazurek jaglany

0

5 / 2

Mazurek jaglany to nowoczesna, zdrowa odsłona tradycyjnego wielkanocnego ciasta. Bez glutenu i rafinowanego cukru – idealny dla tych, którzy szukają fit wypieków na święta. Połączenie kruchego ciasta na bazie mąki jaglanej z aksamitnym kremem kokosowym, świeżymi malinami i orzeźwiającymi pestkami granatu z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie desery. Mazurek doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale z powodzeniem można go zaserwować również na co dzień jako zdrową alternatywę dla klasycznych słodkości.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Ciasto

150 g mąka jaglana

50 g kakao decomorreno

100 g mąka ziemniaczana

170 g olej kokosowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

30 g ksylitol

Krem kokosowy

400 ml śmietanka kokosowa

3 łyżka ksylitol

Dodatkowo

120 g maliny

1 szt. granat

Przygotowanie


1

Mąkę jaglaną wymieszaj z kakao, ksylitolem w pudrze i szczyptą soli. Przesiej składniki przez sito.

2

Dodaj zimny olej kokosowy oraz żółtka i szybko zagnieć, najlepiej malakserem. Owiń w folią spożywczą i włóż do lodówki do chłodzenia na minimum godzinę.

3

Rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Za pomocą noża wytnij kształt jajka. Z pozostałych ścinków uformuj brzegi.

4

Włóż ponownie do lodówki na 30 minut.

5

Przed pieczeniem nakłuj spód widelcem i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.

6

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto jest bardzo kruche, dlatego delikatnie zsuń je z papieru przed serwowaniem.

7

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z ksylitolem. Udekoruj wierzch tarty ubitą śmietanką i posyp owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

295

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły