Mazurek jaglany

Kakao DecoMorreno

Mazurek jaglany to nowoczesna, zdrowa odsłona tradycyjnego wielkanocnego ciasta. Bez glutenu i rafinowanego cukru – idealny dla tych, którzy szukają fit wypieków na święta. Połączenie kruchego ciasta na bazie mąki jaglanej z aksamitnym kremem kokosowym, świeżymi malinami i orzeźwiającymi pestkami granatu z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie desery. Mazurek doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale z powodzeniem można go zaserwować również na co dzień jako zdrową alternatywę dla klasycznych słodkości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Mazurek jaglany to nowoczesna, zdrowa odsłona tradycyjnego wielkanocnego ciasta. Bez glutenu i rafinowanego cukru – idealny dla tych, którzy szukają fit wypieków na święta. Połączenie kruchego ciasta na bazie mąki jaglanej z aksamitnym kremem kokosowym, świeżymi malinami i orzeźwiającymi pestkami granatu z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie desery. Mazurek doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale z powodzeniem można go zaserwować również na co dzień jako zdrową alternatywę dla klasycznych słodkości.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Ciasto
150 g mąka jaglana
50 g kakao decomorreno
100 g mąka ziemniaczana
170 g olej kokosowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
30 g ksylitol
Krem kokosowy
400 ml śmietanka kokosowa
3 łyżka ksylitol
Dodatkowo
120 g maliny
1 szt. granat
Przygotowanie
Mąkę jaglaną wymieszaj z kakao, ksylitolem w pudrze i szczyptą soli. Przesiej składniki przez sito.
Dodaj zimny olej kokosowy oraz żółtka i szybko zagnieć, najlepiej malakserem. Owiń w folią spożywczą i włóż do lodówki do chłodzenia na minimum godzinę.
Rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Za pomocą noża wytnij kształt jajka. Z pozostałych ścinków uformuj brzegi.
Włóż ponownie do lodówki na 30 minut.
Przed pieczeniem nakłuj spód widelcem i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto jest bardzo kruche, dlatego delikatnie zsuń je z papieru przed serwowaniem.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z ksylitolem. Udekoruj wierzch tarty ubitą śmietanką i posyp owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.