Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczki i migdałami

maspexdigital
Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczki i migdałami

0

4.3 / 4

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, jednak w czekoladowej wersji można przygotować go na wiele różnych okazji – świetnie sprawdzi się na wyjątkowe przyjęcia lub po prostu jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty. Marcepanowo-porzeczkowa warstwa zadowoli każdego miłośnika deserów i kruchych wypieków. Dżem z czarnej porzeczki dodaje lekkiej kwaśności, która jest doskonale zbalansowana nutami słodyczy i gorzkiej czekolady. Smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 g mąka lubella puszysta tortowa

100 g masło

40 g cukier puder

30 g kakao decomorreno

1 łyżka śmietana kwaśna

1 szt. jajko

200 g masa marcepanowa

1 opak. dżem łowicz 100% z owoców czarna porzeczka

Przygotowanie


1

Do mąki dodać masło, posiekać nożem.

2

Dodać jajko, śmietanę, cukier puder, kakao, szybko i dokładnie wyrobić masę dłońmi. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

3

Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykroić kształt dużego jaja, a z resztek ciasta zrobić cienki rulonik i opleść jajko, dociskając rulonik np. widelcem (wtedy powstanie też ciekawy wzorek).

4

Piec około 15 minut w 180 stopniach.

5

Po schłodzeniu na spód wyłożyć masą marcepanową, a następnie dżem porzeczkowy. Ozdobić całymi migdałami i słupkami z migdałów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły