0

Składniki

Ciasto:

150 Gramów
30 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
100 Gramów
Masło zimne
40 Gramów
cukier puder
1 Łyżka
Śmietana kwaśna
1 Sztuka
jajko

Dodatkowo:

200 Gramów
Masa marcepanowa
1 Opakowanie
ingridient
dżem czarna porzeczka 100% Łowicz
1 Garść
migdały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do mąki dodać masło, posiekać nożem.
  2. Dodać jajko, śmietanę, cukier puder, kakao, szybko i dokładnie wyrobić masę dłońmi. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykroić kształt dużego jaja, a z resztek ciasta zrobić cienki rulonik i opleść jajko, dociskając rulonik np. widelcem (wtedy powstanie też ciekawy wzorek).
  4. Piec około 15 minut w 180 stopniach.
  5. Po schłodzeniu na spód wyłożyć masą marcepanową, kolejno dżemem porzeczkowym. Ozdobić całymi migdałami i słupkami z migdałów.

Opis

Czekoladowy spód, dżem porzeczkowy i migdały - to połączenie smaków, sprawia, że mazurkiem wielkanocnym zajadają się wszyscy! :)

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym

Mini tarteletki czekoladowe z kremem gruszkowym i karmelizow...

Przepis
Średni Do 2 godz
Mini tarteletki czekoladowe z kremem gruszkowym i karmelizowaną gruszką

Ciastka Kwiatuszki

Przepis
Trudny Do 1 godz
Ciastka Kwiatuszki

Ciastka szachownica

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Ciasto kakaowo bananowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Ciasto kakaowo bananowe

Muffiny kakaowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny kakaowe

Czekoladowe ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

Przepis
Średni Do 3 godz
Czekoladowe ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem

Kolorowe ciasteczka z kruszonką z płatków

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kolorowe ciasteczka z kruszonką z płatków

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!