Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczki i migdałami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Mazurek czekoladowy z marcepanem, dżemem z czarnej porzeczki i migdałami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2506-1702057627266.jpeg&w=3840&q=75)
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, jednak w czekoladowej wersji można przygotować go na wiele różnych okazji – świetnie sprawdzi się na wyjątkowe przyjęcia lub po prostu jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty. Marcepanowo-porzeczkowa warstwa zadowoli każdego miłośnika deserów i kruchych wypieków. Dżem z czarnej porzeczki dodaje lekkiej kwaśności, która jest doskonale zbalansowana nutami słodyczy i gorzkiej czekolady. Smacznego!
0
4.3 / 4
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, jednak w czekoladowej wersji można przygotować go na wiele różnych okazji – świetnie sprawdzi się na wyjątkowe przyjęcia lub po prostu jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty. Marcepanowo-porzeczkowa warstwa zadowoli każdego miłośnika deserów i kruchych wypieków. Dżem z czarnej porzeczki dodaje lekkiej kwaśności, która jest doskonale zbalansowana nutami słodyczy i gorzkiej czekolady. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 g mąka lubella puszysta tortowa
100 g masło
40 g cukier puder
30 g kakao decomorreno
1 łyżka śmietana kwaśna
1 szt. jajko
200 g masa marcepanowa
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców czarna porzeczka
Przygotowanie
Do mąki dodać masło, posiekać nożem.
Dodać jajko, śmietanę, cukier puder, kakao, szybko i dokładnie wyrobić masę dłońmi. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykroić kształt dużego jaja, a z resztek ciasta zrobić cienki rulonik i opleść jajko, dociskając rulonik np. widelcem (wtedy powstanie też ciekawy wzorek).
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Po schłodzeniu na spód wyłożyć masą marcepanową, a następnie dżem porzeczkowy. Ozdobić całymi migdałami i słupkami z migdałów.