Mazurek cytrynowy

MartaPedoo
Mazurek cytrynowy

0

0 / 0

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka cukier

1 łyżecz. śmietana

100 g masło

250 g serek mascarpone

100 śmietanka kremowa 30%

1 łyżecz. cukier

2 łyżka cukier puder

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. cytryna

2 łyżka cukier

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki.

2

Rozwałkować, wyłożyć w podłużnej formie i piec przez około 25-30 minut w 180 stopniach.

3

Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno łączymy z serkiem i wykładamy na przestudzone ciasto.

4

Cytrynę wyszorować i wycisnąć sok.

5

Połączyć z cukrem, żółtkiem i masłem. Podgrzewać na parze, ciągle mieszając.

6

Krem wykładamy na ciasto i schładzamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

646

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły