Mazurek cytrynowy
MartaPedoo
Wartości odżywcze na porcję
Energia
646
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
1 łyżecz. śmietana
100 g masło
250 g serek mascarpone
100 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. cukier
2 łyżka cukier puder
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. cytryna
2 łyżka cukier
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka masło
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować, wyłożyć w podłużnej formie i piec przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno łączymy z serkiem i wykładamy na przestudzone ciasto.
Cytrynę wyszorować i wycisnąć sok.
Połączyć z cukrem, żółtkiem i masłem. Podgrzewać na parze, ciągle mieszając.
Krem wykładamy na ciasto i schładzamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
646
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.