Mazurek cytrynowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MartaPedoo
![Mazurek cytrynowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151117.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
1 łyżecz. śmietana
100 g masło
250 g serek mascarpone
100 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. cukier
2 łyżka cukier puder
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. cytryna
2 łyżka cukier
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka masło
Przygotowanie
1
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki.
2
Rozwałkować, wyłożyć w podłużnej formie i piec przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
3
Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno łączymy z serkiem i wykładamy na przestudzone ciasto.
4
Cytrynę wyszorować i wycisnąć sok.
5
Połączyć z cukrem, żółtkiem i masłem. Podgrzewać na parze, ciągle mieszając.
6
Krem wykładamy na ciasto i schładzamy.