Mazurek brzoskwiniowy z białą czekoladą i migdałami

maspexdigital
Mazurek brzoskwiniowy z białą czekoladą i migdałami

0

3.8 / 5

Kruche ciasto, pyszne brzoskwiniowe wypełnienie, biała czekolada i migdały – prosty przepis na domowy wielkanocny mazurek.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g lubella mąka puszysta uniwersalna

150 g masło

80 g cukier puder

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka kwaśna śmietana

1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz

100 g biała czekolada

1 łyżka śmietanka 36%

13 szt. migdały

Przygotowanie


1

Zagnieść składniki na kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut

2

Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć ¼ porcję ciasta i zrobić 4 cienkie ruloniki.

3

Pozostałą, większą część ciasta rozwałkować na grubość 4-5 mm i ułożyć w formie do pieczenia (ok. 22cm x 22cm).

4

Krawędzie udekorować rulonikiem, lekko dociskając widelcem tworząc wzór.

5

Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.

6

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180*C i piec przez ok. 15 minut.

7

Upieczone i ostudzone ciasto wypełnić po brzegi dżemem brzoskwiniowym Łowicz.

8

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki, lekko przestudzić, a następnie polać ciasto w dekoracyjny wzór.

9

Ciasto udekorować migdałami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły