Mazurek brzoskwiniowy z białą czekoladą i migdałami
maspexdigital
Kruche ciasto, pyszne brzoskwiniowe wypełnienie, biała czekolada i migdały – prosty przepis na domowy wielkanocny mazurek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
294
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.8 / 5
Kruche ciasto, pyszne brzoskwiniowe wypełnienie, biała czekolada i migdały – prosty przepis na domowy wielkanocny mazurek.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g lubella mąka puszysta uniwersalna
150 g masło
80 g cukier puder
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka kwaśna śmietana
1 opak. dżem brzoskwiniowy łowicz
100 g biała czekolada
1 łyżka śmietanka 36%
13 szt. migdały
Przygotowanie
Zagnieść składniki na kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut
Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć ¼ porcję ciasta i zrobić 4 cienkie ruloniki.
Pozostałą, większą część ciasta rozwałkować na grubość 4-5 mm i ułożyć w formie do pieczenia (ok. 22cm x 22cm).
Krawędzie udekorować rulonikiem, lekko dociskając widelcem tworząc wzór.
Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180*C i piec przez ok. 15 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto wypełnić po brzegi dżemem brzoskwiniowym Łowicz.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki, lekko przestudzić, a następnie polać ciasto w dekoracyjny wzór.
Ciasto udekorować migdałami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
294
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.