Mazurek
uwielbiampl
Mazurek to przysmak, który nieodzownie kojarzy się z okresem Wielkanocy. Nie ma jednak żadnych przeszkód, aby przygotować go w związku z dowolną okazją - urodzinami, imieninami czy ważną rocznicą. Nasza propozycja to przepyszny mazurek z pomarańczą. Bez względu na okoliczności, będzie smakował wyśmienicie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
463
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 2
Mazurek to przysmak, który nieodzownie kojarzy się z okresem Wielkanocy. Nie ma jednak żadnych przeszkód, aby przygotować go w związku z dowolną okazją - urodzinami, imieninami czy ważną rocznicą. Nasza propozycja to przepyszny mazurek z pomarańczą. Bez względu na okoliczności, będzie smakował wyśmienicie!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 kostka margaryna zwykła
500 g mąka lubella puszysta tortowa
500 g pomarańcza
100 g płatki migdałowe
650 g cukier
2 szt. cytryna
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę z margaryną drobno siekamy i mieszamy z cukrem (150g), cukrem waniliowym i solą.
Wbijamy żółtka, wlewamy sok z cytryny, śmietanę i zagniatamy na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (1/4 ciasta odłożyć).
Z pozostałego ciasta formujemy wałek, przyklejamy do brzegów prostokąta i malujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy na papierze do pieczenia, przez ok. 20 min na złoty kolor, w temp. 220 stopni.
Masa: Cytryny i pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Starte owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier (500g), dodajemy 125 ml wody i smażymy na gęstą, przejrzystą masę, często mieszając.
Odstawiamy z ognia, dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
Masę rozprowadzamy równomiernie na upieczonym placku.
Dekorujemy pomarańczami lub płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
463
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.