Mazurek

uwielbiampl
Mazurek

1

4 / 2

Mazurek to przysmak, który nieodzownie kojarzy się z okresem Wielkanocy. Nie ma jednak żadnych przeszkód, aby przygotować go w związku z dowolną okazją - urodzinami, imieninami czy ważną rocznicą. Nasza propozycja to przepyszny mazurek z pomarańczą. Bez względu na okoliczności, będzie smakował wyśmienicie!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cukier waniliowy

1 kostka margaryna zwykła

500 g mąka lubella puszysta tortowa

500 g pomarańcza

100 g płatki migdałowe

650 g cukier

2 szt. cytryna

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Ciasto: Mąkę z margaryną drobno siekamy i mieszamy z cukrem (150g), cukrem waniliowym i solą.

2

Wbijamy żółtka, wlewamy sok z cytryny, śmietanę i zagniatamy na jednolitą masę.

3

Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min.

4

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (1/4 ciasta odłożyć).

5

Z pozostałego ciasta formujemy wałek, przyklejamy do brzegów prostokąta i malujemy rozmąconym jajkiem.

6

Pieczemy na papierze do pieczenia, przez ok. 20 min na złoty kolor, w temp. 220 stopni.

7

Masa: Cytryny i pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

8

Starte owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier (500g), dodajemy 125 ml wody i smażymy na gęstą, przejrzystą masę, często mieszając.

9

Odstawiamy z ognia, dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.

10

Masę rozprowadzamy równomiernie na upieczonym placku.

11

Dekorujemy pomarańczami lub płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

463

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły