Marynowany arbuz

m7

Marynowany arbuz z rumem i cytryną to niebanalna i orzeźwiająca przekąska idealna na lato. Taki przysmak doskonale sprawdzi się jako oryginalny dodatek do drinków, deserów, sałatek lub jako nietypowa przystawka na przyjęciach. To świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru arbuza w sezonie lub przygotowanie domowego przetworu, który zaskoczy gości swoją formą i smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1143
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
231
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Marynowany arbuz z rumem i cytryną to niebanalna i orzeźwiająca przekąska idealna na lato. Taki przysmak doskonale sprawdzi się jako oryginalny dodatek do drinków, deserów, sałatek lub jako nietypowa przystawka na przyjęciach. To świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru arbuza w sezonie lub przygotowanie domowego przetworu, który zaskoczy gości swoją formą i smakiem.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
50 ml rum
1 szt. arbuz
2 szt. cytryna
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Obierz arbuza i usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę (ok. 2–3 cm).
Do wyparzonego słoika (1,5–2 litry) warstwami wkładaj kawałki arbuza i plastry cytryny, posypując co warstwę cukrem.
Wlej 50 ml rumu do słoika. Zamknij dokładnie słoik nakrętką.
Umieść słoik w garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać co najmniej do ¾ wysokości słoika). Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmij słoik z wody, odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej odczekać kilka dni przed spożyciem, by smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1143
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
231
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.