Marynowany arbuz

m7
Marynowany arbuz

0

0 / 0

Marynowany arbuz z rumem i cytryną to niebanalna i orzeźwiająca przekąska idealna na lato. Taki przysmak doskonale sprawdzi się jako oryginalny dodatek do drinków, deserów, sałatek lub jako nietypowa przystawka na przyjęciach. To świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru arbuza w sezonie lub przygotowanie domowego przetworu, który zaskoczy gości swoją formą i smakiem.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

50 ml rum

1 szt. arbuz

2 szt. cytryna

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Obierz arbuza i usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę (ok. 2–3 cm).

2

Do wyparzonego słoika (1,5–2 litry) warstwami wkładaj kawałki arbuza i plastry cytryny, posypując co warstwę cukrem.

3

Wlej 50 ml rumu do słoika. Zamknij dokładnie słoik nakrętką.

4

Umieść słoik w garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać co najmniej do ¾ wysokości słoika). Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody.

5

Wyjmij słoik z wody, odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej odczekać kilka dni przed spożyciem, by smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1143

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

231

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły