Marynowane jajka po brytyjsku
EkspertOdKuchni
Marynowane jajka po brytyjsku to idealna przekąska na różnego rodzaju imprezy, uroczystości rodzinne i przyjęcia. Świetnie sprawdzą się również na śniadanie, stół wielkanocny lub jako dodatek do zup, potraw świątecznych, sałatek i kanapek. Jajka marynowane mają słodko-kwaśny smak i równie dobrze smakują samodzielnie. Najlepiej przechowywać je w lodówce do miesiąca. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1090
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Marynowane jajka po brytyjsku to idealna przekąska na różnego rodzaju imprezy, uroczystości rodzinne i przyjęcia. Świetnie sprawdzą się również na śniadanie, stół wielkanocny lub jako dodatek do zup, potraw świątecznych, sałatek i kanapek. Jajka marynowane mają słodko-kwaśny smak i równie dobrze smakują samodzielnie. Najlepiej przechowywać je w lodówce do miesiąca. Smacznego!
9
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
7 szt. jajka kurze
350 ml woda
350 ml ocet winny
100 g cukier
1 łyżecz. ziele angielskie
1 łyżecz. czarny pieprz
1 szczyp. cynamon
4 szt. goździki
3 szt. ząbki czosnku
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i wkładamy do słoika.
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do ostudzenia.
Zalewamy jajka marynatą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 dni do lodówki, aby jajka się zamarynowały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1090
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.