Marokanki
m7
Pyszne bożonarodzeniowe, czeskie tradycyjne ciasteczka, które ze stołu znikają w mig. Ciasteczka po upieczeniu można dodatkowo polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
60
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne bożonarodzeniowe, czeskie tradycyjne ciasteczka, które ze stołu znikają w mig. Ciasteczka po upieczeniu można dodatkowo polewą czekoladową.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
0.25 l mleko
1 szt. owoce kandyzowane
1 szt. polewa czekoladowa
14 dag. cukier
14 dag. masło
4 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. orzechy laskowe
5 dag. rodzynki
Przygotowanie
Mleko, masło cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu, powoli dosypujemy mąkę, orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane, cały czas gotując. Aż się wszystko razem pogotuje i będzie gęstniało, wówczas należy zdjąć z gazu.
Masa musi wystygnąć (najlepiej przez całą noc). Masę nabieramy małą łyżeczką i formujemy nią kształt ciastek.
Pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.
Placuszki kładziemy na wysmarowaną delikatnie tłuszczem blachę. Po ostugnięciu polewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
60
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.