Marokanki

m7
Marokanki

0

0 / 0

Pyszne bożonarodzeniowe, czeskie tradycyjne ciasteczka, które ze stołu znikają w mig. Ciasteczka po upieczeniu można dodatkowo polewą czekoladową.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

0.25 l mleko

1 szt. owoce kandyzowane

1 szt. polewa czekoladowa

14 dek. cukier

14 dek. masło

4 dek. mąka pszenna tortowa

15 dek. orzechy laskowe

5 dek. rodzynki

Przygotowanie


1

Mleko, masło cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu, powoli dosypujemy mąkę, orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane, cały czas gotując. Aż się wszystko razem pogotuje i będzie gęstniało, wówczas należy zdjąć z gazu.

2

Masa musi wystygnąć (najlepiej przez całą noc). Masę nabieramy małą łyżeczką i formujemy nią kształt ciastek.

3

Pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.

4

Placuszki kładziemy na wysmarowaną delikatnie tłuszczem blachę. Po ostugnięciu polewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły