Marokanki
m7
Pyszne bożonarodzeniowe, czeskie tradycyjne ciasteczka, które ze stołu znikają w mig. Ciasteczka po upieczeniu można dodatkowo polewą czekoladową.
0
0 / 0
Pyszne bożonarodzeniowe, czeskie tradycyjne ciasteczka, które ze stołu znikają w mig. Ciasteczka po upieczeniu można dodatkowo polewą czekoladową.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
0.25 l mleko
1 szt. owoce kandyzowane
1 szt. polewa czekoladowa
14 dek. cukier
14 dek. masło
4 dek. mąka pszenna tortowa
15 dek. orzechy laskowe
5 dek. rodzynki
Przygotowanie
Mleko, masło cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu, powoli dosypujemy mąkę, orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane, cały czas gotując. Aż się wszystko razem pogotuje i będzie gęstniało, wówczas należy zdjąć z gazu.
Masa musi wystygnąć (najlepiej przez całą noc). Masę nabieramy małą łyżeczką i formujemy nią kształt ciastek.
Pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.
Placuszki kładziemy na wysmarowaną delikatnie tłuszczem blachę. Po ostugnięciu polewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia.