0

Składniki

0.25 Litra
mleko
1 Sztuka
Owoce kandyzowane
1 Sztuka
polewa czekoladowa
14 Dekagramów
cukier
14 Dekagramów
masło
4 Dekagramy
mąka pszenna tortowa
15 Dekagramów
Orzechy laskowe
5 Dekagramów
rodzynki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko, masło cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu, powoli dosypujemy mąkę, orzechy, rodzynki,owoce kandyzowane, cały czas gotując. Aż się wszystko razem pogotuje i będzie gęstło wówczas należy zdjąc z gazu .
  2. Idealnie, dopiero w drugim dniu ( niekoniecznie ale musi masa wystygnąć ) masę nabieramy małą łyżeczką i kładziemy takie grudki -
  3. placuszki na wysmarowaną delikatnie tłuszczem blachę. I polewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygniecią.

Opis

Pyszne bozonarodzeniowe, czeskie tradycyjne ciasteczka, które ze stoołu znikają w mig :)

Podobne przepisy

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Keks

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Keks

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Gofry zwyczajne

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gofry zwyczajne

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Przepis
Łatwy Do 1 godz
WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!