Czeskie ciasteczka marokanki

Lubella
Czeskie ciasteczka marokanki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Poznaj przepis na tradycyjne czeskie ciasteczka marokanki, znane w Czechach jako marokánky – niezwykle aromatyczne, delikatnie karmelowe ciasteczka pełne orzechów, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, oblane czekoladą. To wyjątkowy wypiek, który cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale doskonale sprawdzi się również jako codzienna słodka przekąska do kawy lub herbaty.

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

50 g mąka pszenna lubella

150 ml śmietanka 30%

30 g masło

100 g cukier

100 g orzechy posiekane

100 g kandyzowana skórka pomarańczowa

50 g rodzynki

100 g czekolada gorzka lub mleczna

Przygotowanie


W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem i masłem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i masa lekko zgęstnieje.

Zdejmij z ognia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Dodaj posiekane orzechy (np. włoskie, laskowe lub mieszankę), rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj do połączenia składników.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładaj małe porcje masy (np. łyżką). Rozpłaszcz je lekko – ciasteczka będą się nieco rozlewać podczas pieczenia, więc zostaw odstępy.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10–12 minut – aż ciasteczka będą złociste na brzegach.

Po upieczeniu zostaw ciasteczka na blasze do ostudzenia – gorące są miękkie, ale stwardnieją po wystudzeniu.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i posmaruj spód ciasteczek czekoladą. Odstaw do zastygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

60

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły