0

Składniki

0.25 Litra
mleko
1 Sztuka
Owoce kandyzowane
1 Sztuka
polewa czekoladowa
14 Dekagramów
cukier
14 Dekagramów
masło
4 Dekagramy
mąka pszenna tortowa
15 Dekagramów
Orzechy laskowe
5 Dekagramów
rodzynki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko, masło cukier gotujemy w rondelku na małym ogniu, powoli dosypujemy mąkę, orzechy, rodzynki,owoce kandyzowane, cały czas gotując. Aż się wszystko razem pogotuje i będzie gęstło wówczas należy zdjąc z gazu .
  2. Idealnie, dopiero w drugim dniu ( niekoniecznie ale musi masa wystygnąć ) masę nabieramy małą łyżeczką i kładziemy takie grudki -
  3. placuszki na wysmarowaną delikatnie tłuszczem blachę. I polewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygniecią.

Opis

Pyszne bozonarodzeniowe, czeskie tradycyjne ciasteczka, które ze stoołu znikają w mig :)

Podobne przepisy

Keks

Łatwy Do 3 godz.

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Ciasto z kaszy manny z ananasem

Łatwy Do 40 min.

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!